eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Kovács László: Kibővítenénk az új tagállamok lehetőségeit

Az Európai Bizottság az új tagállamok lehetőségeit szeretné közelíteni a régiekéhez az áfáról szóló irányelv módosítási tervével, egyben kibővítve a kedvezményes áfakulcs alá vonható termékek és szolgáltatások körét - mondta az EU adó- és vámügyi biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában. Kovács László szerint új ír népszavazásra van szükség a lisszaboni szerződéssel kapcsolatban.

Bár a jövedéki adó mérséklése tekintetében eltökéltnek látszik Brüsszel, más területeken lehetségesnek látszik könnyítés. Az elmúlt napok híre volt, hogy az Európai Bizottság az áfáról szóló irányelv módosítását javasolja. Így lehetnek csökkentett áfakulcsok azokon a területeken, ahol az nem okoz zavarokat a belső piac működésében.

Kovács László, az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: a javaslattal három célja van a bizottságnak. Egyrészt egységesebbé szeretnék tenni a kedvezményes áfakulcsok rendszerét, hogy így közelítsék az új tagállamok lehetőségeit a régi tagállamok lehetőségeihez.

A második cél, hogy a tagállamoknak nagyobb választási lehetőséget biztosítsanak, vagyis kibővítsék azoknak a szolgáltatásoknak és termékeknek a körét, amelyekre kedvezményes áfakulcsot lehet alkalmazni. Ezt a listát az áfatörvény egy melléklete tartalmazza.

Elhangzott Nicolas Sarkozytől, de Magyarországon is olyan javaslat, hogy az üzemanyagok áfakulcsát kellene csökkenteni - emlékeztett Kovács László. Hozzátette: az áfatörvény mellékletében azonban nincsenek felsorolva az üzemanyagok. Ezzel a bővítéssel azonban akár ezek is rákerülhetnének a listára.

Harmadszor pedig állandósíthatnánk az új tagállamok által kiharcolt átmeneti - esetleg már lejárt - mentességeket - tette hozzá mindehhez az uniós biztos.Európa-barát az ír közvélemény?

Az ír nem hívei a lisszaboni uniós reformszerződésről szóló írországi népszavazás kudarcával csapást szerettek volna mérni az egész integrációra, és azt terjesztették, ha az írek igennel szavaznak, elvész Írország semlegessége, meg kell változtatni az abortusztörvényt (Írországban az alkotmány tiltja a művi vetélést), privatizálni fogják az oktatást és az egészségügyet - vélekedett a magyar biztos, aki jelezte: ezek a hírek hamisak.

Egyértelmű, hogy újabb népszavazást kellene kiírni - mondta arra a felvetésre Kovács László, hogy az íreket már egyszer sikerült rávenni egy újabb referendumra a nizzai szerződéssel kapcsolatban. Kifejtette: az állam- és kormányfők június közepén megtartott találkozóján olyan döntés született, azt várja az Európai Unió többi országa, hogy az ír politika októberre, a következő csúcsértekezletre terjesszen elő egy javaslatot arra vonatkozólag, hogyan lehetne megnyugtatni az ír közvéleményt.

Lehet, hogy elég egy közös nyilatkozat, miszerint a lisszaboni szerződés - mivel nem szerepelnek benne - nem érinti a tagállamok semlegességét, katonai státusát, abortusz-szabályozását, az adókulcsokat, és ezzel meg van oldva a probléma - jelezte az adóügyi biztos.

Ha az íreknek ez kevés, és írásos dokumentum, mondjuk egy melléklet kell a szerződéshez, akkor lehet, hogy egy, azt már ratifikáló tagállam parlamentje azt mondja, hogy ők nem ezt fogadták el - mondta Kovács László.

Szerinte az sem kizárt, hogy valamelyik kormány belpolitikai okokból úgyszintén népszavazást ír ki, vagy az ellenzék teszi ugyanezt. Vagyis vannak buktatói a dolognak, de az ír közvélemény azért alapvetően Európa-barát - vélekedett a politikus.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×