eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kártyajáték a történelem legnagyobb diktátoraival

Egy német kiadó olyan kártyajátékot dobott piacra, amelynek lapjai a történelem legnagyobb diktátorainak arcképét és rövid portréját tartalmazzák. Természetesen nagy felháborodást okozott a pakli.

Nemrég még Hitler berlini viasz szobrán folyt a vita, most már egy kártyajáték okozott felháborodást Németországban. A pakliban található lapokra ugyanis olyan "hírességek" arcképét nyomtatták, mint Mao Ce-tung, Sztálin, Hitler, Castro vagy Nicolae Ceausescu.

A kártyajátékot "Führer Kvartett"-nek nevezték el, mivel szabálya egy népszerű játéknak, a kvartettnek az alapjaira épül.

A hagyományos kvartettben a lapok általában virágfajtákat vagy autómárkákat tartalmaznak, és azokat kell összegyűjteniük a játékosoknak - akik ezúttal a történelem legnagyobb diktátorai közül válogathatnak.

A kártyacsomag 32 lapot tartalmaz, a diktátorokat négy csoportra osztották: ázsiaiakra, afrikaiakra, európaiakra és dél-amerikaiakra.

A kiadó nemcsak a vezetők képeit, de érdekes, nem köztudott információkat is nyomtatott a kártyalapokra. A játékosok például Sztálinról a születési ideje és elvégzett iskoláin kívül azt is megtudhatja, hogy iskolás évei alatt tanárai gyakran tiltott könyvek olvasásán kapták.

A kiadó szerint a játék célja, hogy iróniát csempésszen a történelembe. "Ha nevetni tudunk a diktátorokon, akkor nem is félünk annyira tőlük" - mondta Volker Oppmann, a berlini kiadó munkatársa.

Néhányan azonban úgy gondolják, hogy a háborús bűnösök vicces bemutatásán egyáltalán nem lehet nevetni. Ehrhart Körting berlini szenátor ízléstelennek nevezte a kártyákat, míg Arnulf Baring történész szerint ezzel jelentéktelenné teszik a diktátorok bűneit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×