eur:
389.65
usd:
362.8
bux:
67987.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Százmillióból frissíthet arculatot a BKV

Összességében akár százmillió forintos pazarlást jelenthetnek a BKV marketingszolgáltatásokra és úgynevezett arculatfrissítésre kiírt újabb pályázatai - számol be a Magyar Nemzet. Lapszemle.

A Népszabadságból megtudhatják, hogy vizsgálatot indított az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mert felvetődött a gyanú, hogy egyes betegek nagykereskedelmi áron, pénzért jutottak hozzá olyan gyógyszerekhez, amelyeket százszázalékosan támogat az OEP. Az endometriózis - miként dr. Keresztúri Attila nőgyógyász adjunktus elmagyarázta - olyan betegség, amely miatt nemcsak a méhen belül vannak méhnyálkahártya-szigetek, hanem rajta kívül is, például a beleken vagy a hashártyán. Menstruáció idején ezek is megpróbálnak kilökődni - de nem tudnak. Ezért erős fájdalmat okoznak, meddőséget is előidézhetnek. Ez a betegség a nők három-nyolc százalékát érinti. A hasűri vérzést megszüntető hormonkészítményt havi adagban, általában féléves időtartamra adják. Az egy hónapos hatást biztosító injekció ára jelenleg 38 ezer forint. Ha azonban ezt a megfelelő dokumentáció birtokában javasolják, akkor az ország öt nőgyógyászati centrumában százszázalékos OEP-támogatással írják föl.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy összességében akár százmillió forintos pazarlást jelenthetnek az egyébként válságos anyagi helyzetben lévő BKV marketingszolgáltatásokra és úgynevezett arculatfrissítésre kiírt újabb pályázatai. A közlekedési cég az állítja: "az új Budapest-arculat kialakítása és a 4-es metróberuházás miatt van szükség, nyílt versenyeztetési eljárással. A kiírásokra a fedezet a társaság elfogadott üzleti tervében megtalálható, semmiféle pluszköltséget nem okoznak". A megújításra váró arculati elemek közé tartoznak többek között a dossziék, a füles táskák, az asztali és egyéb méretű zászlók, abroszok, megállóhely-jelző oszlopok, BKV-logók és vitrinek a végállomásokon.

Az Index.hu-n olvashatnak arról, hogy rövid idő alatt hatvan autóst állítottak elő Miskolcon, akik a gyanú szerint hamis vagy jogtalanul használt mozgássérült-igazolvánnyal bújtak ki a díjfizetés alól. Előállítás után ujjlenyomatot vesznek és fényképet készítenek a hamis kártyával parkoló autósokról. Azokat is beviszik rabosítani, akik családtagjuk igazolványát használják jogtalanul. Az eljárásokat közokirat-hamisítás miatt indítják. Sokszor az autós és a kártya tulajdonosa utólag, közösen talál ki alibit. Ezt unta meg a rendőrség és ezért állítják elő azonnal a mozgássérült kártyával jogtalanul parkoló autósokat.

A Világgazdaság az Európai Bizottság felmérésére hivatkozva azt írja, hogy uniószerte Magyarországon az egyik legalacsonyabb a kis- és közepes vállalkozások részesedése az uniós felzárkóztatási forrásokból. Eszerint hazánkban a források mindössze 3,3 százalékát irányozták elő a kkv-knak a 2007-2013-as uniós költségvetési időszakban, ennél csak a román és az ír mutató kisebb. A közvetlen támogatások összegét tekintve ugyanakkor Magyarország a 10. a sorban. Az uniós források felhasználását vezénylő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a kedvezőtlen mutató kapcsán emlékeztetett, hogy a bizottsági kimutatás kizárólag a kkv-knak dedikált forrásokat tartalmazza, ennél a kisvállalkozások többhöz is hozzáférnek.

A NAPI Gazdaság szerint vélhetően nem a Gazdasági Versenyhivatal lesz az az intézmény, amelyik kivizsgálja a dinnyepiacon kialakult botrány részleteit - de ennek eldöntésére a beadvány beérkezése után 15 napja van a hivatalnak. A kereskedelmi törvény nem tiltja a fő vádpontként megfogalmazott beszerzési ár alatti értékesítést, ám az agrárrendtartási törvény ezt élelmiszerek és egyéb mezőgazdasági termékek esetében szankcionálja. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz is megérkezett a beadvány.

A Portfolio.hu friss felméréséből kiderül, hogy kitűnő lehetősége van a jegybanknak arra, hogy június után újra megtréfálja a piacokat. Akkor a kamatemelés elmaradása volt teljes meglepetés, most viszont az számítana annak, ha a jegybank bármilyen irányba mozdítana irányadó kamatán. A hosszabb távú várakozásokban óriási fordulat következett be: a piac már egyáltalán nem vár több kamatemelést, igaz, ezúttal minden korábbinál nagyobb bizonytalanság érzékelhető. A Portfolio.hu felmérése alapján hétfőn nem változtat kamatszintjén a monetáris tanács. A 19 megkérdezett elemző mindegyike úgy gondolta, hogy szükségtelennek tartja majd a döntéshozó testület a további szigorítást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×