eur:
389.28
usd:
361.96
bux:
68141.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sokkal gazdagabb az államunk, mint saját maga gondolná

Bár a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elkészítette a kormányzati negyed előkészítésének költségeiről szóló összesítést, annak eredményeiről a társaság vezérigazgatója nem árult el részleteket. Tátrai Miklós az InfoRádióban azt azonban elmondta, hogy az állami vagyon valós értéke a hivatalos könyvekben szereplő 10 ezer milliárd forint többszöröse.

Nem volna korrekt, hogy konkrét számokat mondjak az előtt, hogy a kormány pontosan megismerte a beszámolót - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tátrai Miklós, hozzátéve: a Nemzeti Vagyonkezelő már elküldte a pénzügyminiszternek a kormányzati negyed előkészítésének költségeiről szóló összesítést.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatója azonban hangsúlyozta: a tényleges kifizetés nem éri el a 10 milliárdos összeget, mivel az állam 6,3 milliárd forintot fizetett ki egy olyan telek megszerzésére, amely egy állami cég, a MÁV tulajdonában van. Tehát az összesen elköltött pénz túlnyomó része egy államon belüli tranzakció volt - hangsúlyozta a társaság igazgatója.

Tátrai Miklós a terület jövőbeni hasznosításáról elmondta, hogy két lehetőség van: az állam megtartja az ingatlant, és valamilyen saját fejlesztést valósít meg rajta, vagy értékesíti, illetve hosszú távú vagyonkezelésbe adja, hogy egy piaci fejlesztés történjen a területen.

Úgy véli: a főváros egyik legértékesebb építési-fejlesztési területéről van szó, így gazdaságilag és racionálisan is az állam kedvezően szállhat ki ebből a telekügyből, ha ez a döntés születik.

Nagyobb vagyon

Az MNV országos vagyonleltárt készít december 31-ig. Erről a részvénytársaság vezérigazgatója elmondta: a jellemzőbb vagyonelemekre, például autópályákra, vasúti sínekre határoznak meg átlagértéket, illetve pontosítják a nyilvántartásban szereplő és az állam tulajdonában lévő vagyonelemek értékét.

Tátrai Miklós közölte: a 10 ezer milliárd forintos könyv szerinti összegnél lényegesen nagyobb az állami vagyon értéke, mivel a vagyonkataszter sok esetben a valamikori bekerülési értéket tartalmazza. Például néhány út, híd több tíz évvel ezelőtt az akkori néhány százezer forintos értéken szerepel a jegyzékben, amelyet azóta nem aktualizáltak.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×