eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Hétvégén strandidő, jövő héten újabb hidegfront várható

Egyelőre nem lesz több napig tartó kánikula, a hétvégén sok napsütésre lehet számítani, akár 30 fok is lehet. Jövő hét elején azonban ismét lehűl a levegő, mivel újabb hidegfront érkezik. A júliusban eddig esett csapadék lényegesen több a megszokottnál.

Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa a távirati irodának arról beszélt, hogy főleg a Dunántúl északi részén és az északi országrészben hullott jelentősebb mennyiségű csapadék este és éjszaka, de ez nem volt szélsőségesen sok.

Az OMSZ mérőállomásainak adatai szerint a legtöbb csapadék, 27 milliméter Aszódon esett, Miskolcon mintegy 26 millimétert, a fővárosban pedig 23 millimétert mértek. Vadász Vilmos tájékoztatása szerint a júliusban eddig lehullott csapadék mennyisége lényegesen több az átlagosnál.

Az InfoRádió kérdésére a meteorológus kifejtette: pénteken is hatással lesz időjárásunkra az a hidegfront, amely csütörtökön viharos széllökéseket okozott. Ilyen heves zivatarok pénteken már előreláthatólag nem lesznek. Eleinte még többfelé valószínű eső, zápor. Szombatra ez a front elhagyja hazánkat, sok napsütésre, szárazabb időre számíthatunk.

Vadász Vilmos elmondta: az időnként kialakuló gomolyfelhőkből legfeljebb a Kisalföldön és északkeleten alakulhat ki zápor, esetleg egy-egy zivatar, de nem ez lesz a jellemző. A hőmérséklet csúcsértéke szombaton 25 és 29 fok közt valószínű, ami megfelel az átlagosnak.

Vasárnap a nap nagy részében még napos idő várható, de akkor már egy újabb hidegfront közelíti meg a Kárpát-medencét - figyelmeztetett Vadász Vilmos. Hatására délután északnyugaton megnövekszik a felhőzet, és onnan egyre több felhő érkezik felénk. Az ország jelentős részén 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. A meteorológus azonban jelezte: a jövő hét elejére újabb lehűlést hoz egy hidegfront.

Szavai szerint ezt a frontot is kísérhetik hevesebb zivatarok, a viharos, 60-65 kilométer/órás széllökésekre is csak zivatarok mellett kell számítani. Kizárni nem lehet hevesebb zivatarok kialakulását sem.

Egyelőre kánikula nem lesz, a jövő heti hidegfront miatt az átlaghőmérséklet 25 fok alatt marad, ami kicsivel alacsonyabb az átlagosnál - mondta az InfoRádiónak Vadász Vilmos.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×