eur:
389.32
usd:
362.75
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ferge Zsuzsa: 20 év múlva fenntarthatatlanná válhat az ország

Gazdaságilag és társadalmilag fenntarthatatlanná válik az ország 20 év múlva, ha nem tud javítani a létminimum környékén élő családok helyzetén - véli Ferge Zsuzsa szociológus. A gyermekszegénység elleni program kidolgozója az InfoRádiónak beszélt a program végrehajtását értékelő bizottság munkájáról is.

A gyermekszegénység elleni nemzeti program végrehajtását értékelő bizottságot hoz létre a kormány. A stratégia a 2007 és 2032 közötti időszakra határoz meg feladatokat, célja a gyermekszegénység jelentős csökkentése és a gyermekek integrációjának megteremtése.

A feladatok végrehajtását a most létrehozott, független szakértőkből álló értékelő bizottság fogja ellenőrizni. Ferge Zsuzsa szociológus szerint a tagoktól függ, valós munkát végez-e a bizottság, vagy csak sóhívatalként működik majd.

A kormányhatározat nagyon sok feladattal bízta meg a testületet, ezek közt van, hogy kísérje figyelemmel, mégpedig a Miniszterelnöki Hivatal keretében működő gyermekesély-iroda segítségével, hogy mi történik, fogalmazzon meg kritikát és javaslatokat - mondta el az InfoRádiónak Ferge Zsuzsa.
Hozzátette: minden fenntartás jogos. Nem is merem azt mondani, hogy ez lesz a világon az első olyan bizottság, aminek értelme lesz - mondta a szociológus. Az MTA gyerekprogram-irodája is a tagok közt van sőt, a kormányhatározat szerint az iroda van megbízva azzal, hogy előkészítő munkákat csináljon - mutatott rá a szociológus. Ezeket a forrásokat fel lehet használni az értékelő bizottság munkájában - jegyezte meg.

Persze minderre semmi garancia nincs - figyelmeztetett Ferge Zsuzsa. Elmondta még, hogy a kormányhatározat meghatározza azt a tíz civil szervezetet, akik a testület tagjai. A bizottság Ferge Zsuzsa szavai szerint állítólag szeptember 15-től működik.A világon mindenütt, az Európai Unióban is nehéz ez a kérdés, iszonyatos erőfeszítéseket tesznek és így haladnak előre a gyermekszegénység fölszámolásában, bár ők sem tudnak függetlenedni a gazdaság helyzetétől - mondta az InfoRádiónak Ferge Zsuzsa szociológus.

Nálunk sok minden összejött, rossz gazdasági évet zártunk. Igaz, külön pici erőfeszítések történtek, például a családi pótlék külön emelése a nehéz helyzetű családoknál - nyilatkozta a szociológus -, de számos, ezzel ellentétes folyamatot nem sikerült korrigálni forrás- és figyelemhiány miatt.

Ferge Zsuzsa úgy véli, sok forrásra van szükség és komplex, koordinált erőfeszítésekre. Kijelentette: bármilyen kormány jön, kutyakötelessége ezt a stratégiát folytatni. Ez nem ember-, hanem elkötelezettség- és tudásfüggő ügy. Nem adhatjuk fel ezt a stratégiát, mert akkor az ország 20 év múlva gazdaságilag és társadalmilag is fenntarthatatlanná válik - mondta Ferge Zsuzsa.

A romák 70-80 százaléka, a nem romáknak pedig a 30 százaléka szegény - fejtette ki a szociológus, aki szerint a szegényeknek az egyharmada sem roma. Ferge Zsuzsa szerint így nem cigánykérdésről van szó.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×