eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Lemondtak a pedagógusok több mint feléről"

A pedagógusok januártól tervezett pótlékemelése újabb elbocsátásokat eredményezhet - véli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Kerpen Gábor elmondta: a pótlék forrását a kormány a szakmai szervezetekkel kötött megállapodásban nem jelölte meg, így nem tudni, miből fedezi az emelés költségeit. Ha továbbhárítja az önkormányzatokra, a szűkös költségvetésű testületek újabb pedagógusokat bocsátanak majd el.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az InfoRádióban kijelentette: az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a kormány nem teremti meg a béremelések fedezetét, ez történt például 2002 szeptemberében is, hiszen 2003 januárjától teljes egészében az önkormányzatoknak kellett előteremtenie a fedezetet.

A kormányzat mindig arra hivatkozik, hogy a normatívában benne van minden támogatás, amit a kormány a közoktatás fenntartásához juttat - tette hozzá.

Kerpen Gábor hangsúlyozta: a több érdekképviseleti vezető és az oktatási miniszter által aláírt egyezményben nincs megjelölve a pótlékemelés fedezete, nem tudni, hogy mikortól meddig fedezi a kormány a pluszkiadásokat. A dokumentum sem forrást, sem garanciát nem tartalmaz arra nézve, hogy ez nem eredményezhet létszámcsökkentést.

Az érdekképviseleti vezető szólt arról is, hogy az egyik pedagógus szakszervezet honlapján megtalálható egy táblázat - amely ugyan nem része az aláírt egyezménynek, de azt magyarázza -, amely szerint a 21 évnél régebben tanító pedagógusok egyáltalán nem részesülnek a pótlékemelésből. Kerpen Gábor szerint ez azt mutatja, hogy az aláírók lemondtak a pedagógusok több mint feléről.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×