eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kudarcra van ítélve a szociális miniszter szülőiskola-terve

Külső kényszerrel nem lehet változást elérni a szülők viselkedésében - nyilatkozta az InfoRádió által megkérdezett gyermekpszichológus annak kapcsán, hogy a szociális és munkaügyi miniszter arról beszélt: tréningre kellene küldeni azokat a szülőket, akik nem képesek ellátni családfenntartó funkcióikat.

Ranschburg Jenő kijelentette: rengeteg tanulható vonása van a szülői szerepnek, a legtöbb ember ezeket az első gyerekén tanulja meg.

Feltétlenül szükséges ugyanakkor, hogy ezek a szülők tanulni akarjanak. Erőltetettnek érzem, hogy berendeljék őket egy tanfolyamra, amely aztán ad egyfajta bizonyítványt. Nem hiszem, hogy ez ilyen formában működőképes lenne - fejtette ki a szakember.

Évek óta azt papolom, hogy a szülőket be kellene csábítani az iskolába, hogy a saját bőrükön tapasztalják meg, ha gyermekeikkel problémák vannak. Amíg ezt nem tapasztalja a saját bőrén, addig fölöslegesnek, érdektelennek, ostobaságnak tartja a szülői szerep tanulását - hangsúlyozta a gyermekpszichológus.

Ranschburg Jenő szerint az ilyesmi kényszerből nem működik, hiszen egy új magatartásforma elsajátításához nagyon komoly motiváció kell.

Ha szabad ilyen leegyszerűsítve fogalmaznom, a belső késztetés csak akkor létezik, ha a szülő igazán szereti a gyerekét - tette hozzá.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×