eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

"Az a jó, ha minél többen védik a betegjogokat"

Egészségügyi ombudsman kinevezésének szükségességét vetette föl az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté javaslata szerint az új ombudsmannal közvetlenebb kapcsolat lehetne a jogalkotók és a betegek között. Az InfoRádió által megkérdezett betegjogi képviselő támogatja a poszt létrehozását.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egészségügyi ombudsmani poszt létrehozását javasolja az Országgyűlésnek. Szabó Máté szerint több érv is szól emellett.

Az ombusman elmondta: az Európai Unió több országában működik hasonló hivatal, a betegjogok védelme a legtöbb helyen fontos szerephez jut.

Az egészségügyi reform számos problémát vethet fel, amelynek orvoslása komolyabb feladatot ró a jelenlegi hatóságra. Hozzátette: a hivatali panaszrendszer - még ha jól működik is - korántsem olyan hatékony, mintha egy szélesebb jogkörrel felruházott személy jár el ezekben az ügyekben.

Az ombudsman szerint maximum egy év alatt létre lehetne hozni egy jól működő hivatalt.

Az InfoRádió által megkérdezett betegjogi képviselő szerint is szükség lenne egészségügyi ombudsmanra. Bodnár Ágnes úgy véli: az a jó, ha minél többen védik a betegjogokat.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozása ellenére egyre több panasz érkezik a képviselőkhöz.

Kökény Mihály szocialista egészségpolitikus a Népszabadságnak korábban azt nyilatkozta, hogy nem pártolja az egészségügyi ombudsmani poszt létrehozását. A Fidesz szeretné jobban megismerni a javaslatot. Szijjártó Péter szóvivő úgy fogalmazott: a felvetés mindenesetre jelzi, hogy az egészségügyben rosszul mennek a dolgok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×