eur:
388.44
usd:
360.71
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Gyümölcspiac: csak a támogatást tudják leszüretelni?

Jelentős gondok a gyümölcspiacon: sok termelőnek már az sem éri meg, hogy leszedesse a termést, ugyanis a kereskedők ajánlata gyakran a szedők bérét sem éri el. A termelők nyomására az agrártárcánál már azt vizsgálják, hogy a jövő évi termőalapok védelme érdekében miként támogathatják azokat, akik kénytelenek a fán hagyni a gyümölcsöt - írja a Népszabadság.

Népszabadság

A tavalyi fagy és az aszály miatti soványka gyümölcsszezon után sokan készültek az idei bőséges kínálatra. A kertészek bőséges termésről beszéltek. Mostanra azonban kiderült, hogy egyelőre csak a bő termésről szóló hírek tűnnek igaznak, olcsó gyümölcsöt csak akkor talál a vásárló, ha saját hobbikertjében szedi, ugyanis mire a piacokra, boltokba kerül, már megdrágul. Ez alól esetenként az áruházláncok néha kivételek, de az már nem biztos, hogy az olcsó gyümölcs magyar. A termelők között sokan le sem szedik a termést, ugyanis a kereskedők ajánlata gyakran a szedők bérét sem éri el. A termelők nyomására az agrártárcánál már azt vizsgálják, hogy a jövő évi termőalapok védelme érdekében miként támogathatják azokat, akik kénytelenek a fán hagyni a gyümölcsöt.

Magyar Nemzet

A kormány azt tervezi, hogy az állami szolgáltatók vasúti és közúti elővárosi vonalaiból egy nagyvállalkozást szervez, amelyet baráti befektetőknek értékesít. Az állami tulajdonú szolgáltatók kimazsolázását a hírek szerint még ebben az évben lebonyolítaná a közlekedési tárca. Egyedül az elővárosi vonalakon lehet üzleti szempontból is fenntartható módon üzemeltetni az utasszámlálási adatok szerint a közösségi közlekedést. A vasút regionális hálózatán egy-egy szerelvényen csak néhány tucatnyian utaznak, a távolsági vonatokon is zuhant az utasszám, ezzel szemben az elővárosi vonalakon stabilan nőtt a forgalom.

Index

Ellenségesen is felvásárolná a belga InBev sörgyár az amerikai Anheusert. Miután az amerikai cég visszautasította a belgák ajánlatát, az InBev a részvényesekhez fordult, hogy váltsák le a meglévő vezetést és válasszanak újat, vagyis olyat, mely zöld jelzést adna a felvásárlásnak. Az InBev 46 milliárd dollárt adna a Budweiser gyártójáért. A belgák tíz napot adtak a válaszra. A cég még június elején 65 dollárt ajánlott részvényenként, ez jóval magasabb volt annál, amennyiért még az ajánlat előtt kereskedtek velük. Az Anheuser azért utasította el két hete az ajánlatot, mert szerintük alulértékelték a vállalatot.

Világgazdaság

Tízéves történetük legrosszabb esztendejét várják a magánnyugdíjpénztárak. A kasszák vagyona az év első három hónapjában 80,7 milliárd forinttal, vagyis 4 százalékkal, 1898,6 milliárd forintra csökkent úgy, hogy a negyedév során 157,6 milliárd forintot buktak a befektetéseiken. A rossz teljesítmény oka, hogy a részvénypiacok világszerte gyengén muzsikáltak, ráadásul több nagy kassza is növelte év elején a részvényállományát, mivel bevezette az úgynevezett választható portfóliós rendszert. Az új szisztémának köszönhetően a magánkasszákban a részvényállomány az egy évvel korábbi 177,6 milliárd forintról ez év márciusra 324,7 milliárdra hízott.

Napi Gazdaság

A Főtáv Zrt. igazgatósága a lakossági és egyéb fogyasztók távhődíjának 5,5 százalékos emeléséről határozott tegnap. Mindez nagyjából havi 800 forintos emelkedést jelent lakásonként, ami összességében azt jelenti, hogy egy háztartás számára a távfűtés és meleg víz éves díja elérheti a 260 ezer forintot. A távfűtés Budapesten 240 ezer, országszerte 650 ezer háztartást érint.

penzcentrum.hu

A nyugdíjrendszerekkel sok országban egyre nagyobb problémák vannak. Van, ahol túl alacsony a nyugdíjkorhatár, van, ahol túl kevés a munkásévek alatt befizetett összeg. Ahol eddig még nem is volt probléma, ott a hitelpiaci válság okozott gondot, a megtakarítások kevesebbet érnek, a részvényárfolyamok csak árnyékai korábbi önmaguknak. Sok tagállamban az idősek nem is mennek nyugdíjba a korhatár elérésekor, tartanak ugyanis attól, hogy lényegesen alacsonyabb életszínvonalra lesz csak elegendő a megtakarított összeg. A penzcentrum.hu utánajárt, hogy hol, hány évesnek kell lenni, hogy nyugdíjba tudjunk menni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×