eur:
388.47
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Összefogást sürget a Budavári Önkormányzat a graffitik ellen

A Budavári Önkormányzat fideszes polgármestere összehangolt társadalmi összefogást szorgalmaz a falfirkálók ellen. Nagy Gábor Tamás országgyűlési képviselőként a büntető törvénykönyvben nevesítené az ilyen cselekményeket.

Összehangolt társadalmi akcióprogramra lenne szükség ahhoz, hogy Budapest belvárosa és a világörökség részét képező területek folyamatosan falfirkamentesek maradhassanak, ehhez egyetlen önkormányzat erőfeszítése nem elég - mondta az InfoRádiónak az I. kerület fideszes polgármestere.

Nagy Gábor Tamás hozzátette: a károkozást csak a kormány, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a lakosság összefogásával lehet megelőzni. A polgármester szerint a falfirkálás divatjelenség, a graffitizés izgalmát a veszélykeresés és az önkifejezés lehetősége adja.

A politikus szerint ahhoz, hogy a jelenség megszűnjön, egységesen és világosan ki kell nyilatkoztatni, hogy a falfirkálás nemkívánatos tevékenység: Nagy Gábor Tamás éppen ezért kezdeményezi, hogy a graffitizést a büntető törvénykönyvben önálló törvényi tényállásként nevesítsék.

Rosszabb lett

Az országgyűlési képviselő már az előző parlamenti ciklusban is benyújtott hasonló témájú törvényjavaslatot, amely azonban nem került az országgyűlés napirendjére. Azóta változott a helyzet, súlyosbodott - jegyezte meg Nagy Gábor Tamás, utalva a csoportosan elkövetett garázda akciókra, például egy villamos kisiklatására és összefestésére.

Az I. kerületi polgármester elmondta: amikor megtisztítanak egy-egy területet a falfirkáktól, az épületeket graffitiellenes védőbevonattal látják el, amely könnyen tisztán tartható. Emellett folyamatos ügyeletet szerveznek a környéken.

Nagy Gábor Tamás hozzáfűzte: a kerületben épülő új házakat kötelező bevonni ilyen anyaggal, a megtisztított épületeket azonban ingyen látta el ezzel, és tartja karban az önkormányzat.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×