eur:
389.19
usd:
361.41
bux:
68423.67
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nézőpont Intézet: Fodor Gábor időhúzása a kormánynak kedvez

A Nézőpont Intézet politikai elemzője szerint az SZDSZ elnökének időhúzása - azaz nem tisztázott stratégiája - a kormány malmára hajtja a vizet. Böszörményi Gergely az InfoRádiónak azt mondta: az egypárti kisebbségi kormány számára az a jó, ha minél tovább tudja fenntartani azt a képzetet, hogy a kormányzás életképes.

Három út áll az SZDSZ előtt: fordulhat azokhoz a szavazókhoz, akik 2006-ban a pártra voksoltak, megpróbálhatja megszerezni az MDF középen álló szavazóit, vagy új arculatot alakít ki, és az alternatív, alapvetően zöld ügyek iránt nyitott választók felé fordul - vélekedett az InfoRádióban a Nézőpont Intézet politikai elemzője.

Böszörményi Gergely megjegyezte: 2006-ban a szabad demokratákat számos szocialista szavazó támogattam, ezek a választók azonban most csalódtak. Arra számítottak, hogy Fodor Gábor megválasztása után az SZDSZ visszatér a koalícióba, ám ez nem történt meg.

Ez az oka annak, hogy a Nézőpont Intézet kutatása szerint jelentősen csökkent a pártelnök népszerűsége az elmúlt egy hónapban - mondta az elemző.

Felismerés

A koalíció szakadásának oka a kormánypártok népszerűtlensége volt, vagyis az, hogy az SZDSZ rájött: talán még elég ideje arculatot váltani, így önállóan, függetlenül a parlamenti küszöb fölé kerülni a következő választásokig - hangsúlyozta Böszörményi Gergely.

A politikai elemző hozzáfűzte: az idő a kisebbségi kormánynak és a szocialistáknak dolgozik. Annál jobb nekik, minél tovább sikerül fenntartaniuk azt a látszatot, hogy a kormányzat életképes, így nem időszerű az előrehozott választás.

Böszörményi Gergely szerint az SZDSZ is időhúzásra játszik: Fodor Gábor még nem döntötte el, hogy a szocialistákhoz vagy az ellenzékhez közelít. Ez is a kormány malmára hajtja a vizet - jegyezte meg a Nézőpont Intézet politikai elemzője.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×