eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A paradicsomi állapotok nem tartanak örökké

A termelők szerint a repcetermesztés önköltsége hektáronként már meghaladja a százezer forintot, de még így is átlagosan háromszoros hasznot lehet elérni rajta - írja a Népszabadság. A napilap szerint a felvásárlók a tavalyi ár másfélszeresét, tonnánként több mint százezer forintot is hajlandóak megadni az emberi fogyasztásra kevéssé, bioüzemanyag-gyártásra viszont annál inkább alkalmas haszonnövény tonnájáért, vagyis jól döntött, aki ősszel repcét vetett.

A paradicsomi állapotok azonban nem tartanak örökké, az árakat jövőre akár 70-80 ezer forintra is lenyomhatja, hogy a szomszédban is felismerték az üzleti lehetőséget: Ukrajnában három év alatt az ötszörösére, Romániában pedig a magyarországi duplájára nőtt a repce vetésterülete - olvasható a napilapban.

Szakemberek szerint másfél évtizeden belül 3000-3200 háziorvos utánpótlására lesz szükség Magyarországon, mert a háziorvosok egyharmada 60 év feletti, de a friss diplomásoknak nem vonzó ez a terület - számol be róla a Magyar Nemzet. A napilap hozzáteszi: a friss diplomások azért nem választják a háziorvosi praxist, mert nincs benne szakmai előrelépési lehetőség, rugalmatlan a munkaidő-beosztás és alacsony a jövedelem. A lap szerint az általános elöregedést az is bizonyítja, hogy a hatvan év feletti orvosok aránya a rendszerváltozás óta 10,3 százalékról 27,4 százalékra emelkedett, az ötvenen felülieké pedig 37-ről 66,3 százalékra. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet vezetője a lapnak azt mondta, a 146 betöltetlen felnőtt- és vegyes háziorvosi praxis közül 56 életképes lenne, a többi pedig vagy néhány száz fős községben van, vagy a fenntartó önkormányzat nem is akarja betölteni.

A Világgazdaság arról ír, hogy a gyenge március után kirobbanó volt az exportbővülés áprilisban. Pedig az elemezők enyhe lassulást vártak a lassuló európai konjunktúra miatt. Valószínű, hogy a nagy nemzetközi cégek további teret nyernek a külkereskedelemben, elsősorban eredményes vállalatai üzletpolitikák állnak a háttérben. Közben a cserearány egy százalékot romlott.

Több százmillió forint kárt is okozhat az Intrum Justitia számára a parkolásidíj-amnesztia. Emiatt a követelésbehajtó cég az Alkotmánybírósághoz fordul, és ha a testület nem találja megalapozottnak a beadványt, akár Brüsszelig is elmegy - olvasható a Napi Gazdaságban. A parlament június közepén döntött úgy, hogy a bíróságok nem fogadhatják be az egy éven túli parkolási bírságokból eredő beadványokat, a már folyamatban lévő pereket pedig tárgyalás nélkül lezárják. A Magyar Autóklub jogi képviselője szerint az érintett autósok végleg megnyugodhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×