eur:
389.51
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gyurcsány a gyorsjelentésre vár - a nap hírei

Gyorsjelentést kért a kormányfő a szombati melegfelvonuláson történt rendzavarásról. Demonstrációt tartottak a Kincsem park tervezett eladása ellen Budapesten. Az eddiginél hatékonyabb szerepvállalást ígért a széndioxid-kibocsátás elleni harcban az amerikai elnök. A nap hírei 2008. július 6-án, vasárnap.

Csütörtökre gyorsjelentést kért a kormányfő az igazságügyi minisztertől és a legfőbb ügyésztől a szombati melegfelvonuláson történt rendzavarásról. Gyurcsány Ferenc közölte: csak ezután értékeli az eseményeket. Szólt arról is, hogy egyeztetést kezdeményez a legfőbb közjogi méltóságokkal arról, hogyan lehetne megelőzni a hasonló atrocitásokat. A miniszterelnök úgy fogalmazott: a szélsőségek, az indulatok, az intolerancia ellen jogos nemzeti önvédelemre van szükség, és ennek egy Magyar Charta elfogadása lehetne az egyik eszköze. Ezzel összefüggésben Gyurcsány Ferenc gyűlést hirdetett szeptember 6-ára. Nem sokkal korábban a Fidesz, az MSZP, az MDF és az SZDSZ is elítélte a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat. Szombaton a rendbontók közül 57 embert állítottak elő a rendőrök hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, valamint rongálás miatt. A randalírozók köveket és Molotov-koktélokat dobáltak a melegekre és a rendőrökre. 12 rendőr sérült meg; hét civilt a mentők könnyebb sérülésekkel vittek kórházba. Az összecsapásokban megtámadtak több politikust is, de egyikük sem sérült meg.

A tűzoltó szervezetek fejlesztési koncepciójának kidolgozását sürgeti a Magyar Tűzoltó Szövetség elnöke. Bende Péter a szervezet hétvégi tanácskozásán elmondta: a különböző tűzoltó szervezetek folyamatos finanszírozását is biztosítani kell, mert a tűzvédelmi feltételeket csak így lehet teljesíteni. Hangsúlyozta: azt szeretnék, ha az érdekképviseleteket bevonnák a jövő évi költségvetési támogatások tervezésébe és elosztásába.

Demonstrációt tartottak a Kincsem park tervezett eladása ellen Budapesten. A megmozdulás résztvevői azt szeretnék elérni, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ne értékesítse a főváros központjában lévő lóversenypályát. Horváth Zalán, az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért Egyesület titkára elmondta: a Kincsem Park az utolsó, lóverseny rendezésére alkalmas pálya Magyarországon. Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban megvalósult hárommilliárd forint értékű fejlesztés értelmét veszti, ha nem rendezhetnek ott több lóversenyt.

Egy felmérés szerint a középiskolás diákok 75 százaléka tervezi, hogy néhány hónapot külföldön tanul, 1-2 éves tartózkodásra a megkérdezettek 40 százaléka vállalkozna. A Felvételi Információs Szolgálat 512 érettségit adó középiskola csaknem 2900 diákját kérdezte meg. A felmérés eredménye szerint a lányok 77, a fiúk 68 százaléka tervez külföldi tanulást. A gimnazistáknak - válaszaik alapján - 77, a szakközépiskolásoknak 66 százaléka, míg a vidéken tanulók 74, a budapestieknek pedig 76 százaléka menne külföldre pár hónapra. Rövid távú külföldi munkát a diákok 75 százaléka tervez. A tanulás, és a munka szempontjából is a három legnépszerűbb ország: Nagy-Britannia, Németország és Ausztria.

Kárpátalján őrizetbe vettek egy magyar állampolgárságú sárkányrepülő-pilótát még szombaton az ukrán hatóságok. A határőrszolgálat közölte: a pilóta azt mondta, hogy gépével az ukrán-magyar határ vonalát követve repült, de az ellenszél Ukrajna területe fölé sodorta, ahol lezuhant. Az általa megjelölt helyen csak a motoros sárkányrepülő légcsavarjának darabjait találták meg, a gép többi maradványát tovább keresik. Kárpátalján csak az utóbbi egy évben a határőrök három motoros sárkányrepülőgépet koboztak el csempészektől, akik cigarettát próbáltak légi úton ukrán területről Magyarországra és Szlovákiába juttatni.

Brüsszeli források szerint bizonyos szolgáltatások esetében lehetővé tenné az áfakulcsok tartós csökkentését az Európai Bizottság. A testület várhatóan hétfőn terjeszti elő az irányelv módosítására vonatkozó javaslatot. A szabályozást olyan területeken vezetnék be, ahol a csökkentett áfakulcsok alkalmazása nem okoz zavart a belső piac működésében. Példaként az éttermi szolgáltatást említették.

Az eddiginél hatékonyabb szerepvállalást ígért a széndioxid-kibocsátás elleni harcban az amerikai elnök. George Bush a világ vezető ipari államait és Oroszországot tömörítő G8 csoport hétfői, hokkaidói értekezlete előtt beszélt erről. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta: az eredmények eléréséhez India és Kína hozzájárulása is elengedhetetlen. Angela Merkel német kancellár a konferencia előtt az élelmiszerellátás biztonsága érdekében sürgetett átfogó intézkedéseket. Úgy vélte, hogy az állam- és kormányfőknek a hosszú távú stratégia mellett azonnali lépéseket is ki kell dolgozniuk.

Mexikóváros közelében újra megnyitják a Teotihuacanban lévő Nap-piramis alatti barlangrendszert, amelyet több mint 30 éve zártak le. A kutatások során a tudósok arra szeretnének választ kapni, hogy mi okozta az ókor egyik legnagyobb városának pusztulását. Teotihuacannak fénykorában - Krisztus után 500 körül - 200 ezer lakosa volt, annyi, mint abban az időben Rómának. A lakosok azonban - eddig ismeretlen okból - 700-ban felgyújtották és elhagyták a települést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×