eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A parlamenti pártok elutasítják a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat

A Fidesz és az MDF is elutasítja a szombati melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat. A főpolgármester azt közölte: a rongálók több millió forint kárt okoztak a fővárosnak.

A Fidesz elutasítja a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját - közölte a párt parlamenti frakcióvezetője.

A Navracsics Tibor által aláírt közlemény szerint ugyanakkor a Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a kisebbségi kormány tehetetlensége miatt a rendőrség továbbra sincs abban a helyzetben, hogy biztosítani tudja a köznyugalmat.

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese azt mondta, elutasítják, és mélységesen felháborítónak tartják a történteket, mert, mint fogalmazott, az erőszakot semmivel nem lehet igazolni. Hozzátette: a politikának a rendőrséget hagynia kellene dolgozni.

Demszky Gábor főpolgármester közleményében azt írta, az ellentüntetők több millió forint kárt okoztak Budapestnek, miután megrongálták a városligeti öntözőrendszert, letaposták a Koós Károly sétány virágait és az '56-osok terén felszedték a díszburkolat egy részét, valamint súlyos károkat okoztak Magyarország nemzetközi megítélésének.

Szombaton az MSZP és az SZDSZ fejezte ki szolidaritását a megtámadottakkal. Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője azt mondta, hogy ugyanazok az emberek támadtak rá a budapesti melegfelvonulás résztvevőire, akik a szélsőjobboldali politikai megmozdulásokon vesznek részt. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a Magyar Köztársaság szégyenének nevezte a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat.

Budapesten 57 embert állítottak elő a szombati melegfelvonulás ellen tüntetők közül hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, valamint rongálás miatt. Előbb az Oktogonnál, majd a Liszt Ferenc térnél és a Hősök terén vetettek be könnygázt valamint vízágyúkat a hatóságok, hogy megfékezzék a köveket és Molotov-koktélokat dobáló randalírozókat. Tizenkét rendőr sérült meg, közülük kettőt savval öntöttek le.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×