eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Végkielégítést kapnának a mandátumuktól megfosztott képviselők

Megszületett az ötpárti megegyezés abban a kérdésben, hogy megszűnjön annak a képviselőnek a mandátuma, aki egy évnél hosszabb ideig nem vesz részt a parlamenti munkában. Az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke bízik abban, hogy a törvényjavaslatot, amelyről ősszel szavaz a Ház, egyik párt sem támadja meg, a közvélemény pedig megértéssel fogadja.

Két területre terjedne ki a módosítás - mondta Az InfoRádiónak Géczi József Alajos. Az egyik, hogy annak, aki 1 éves távollét után nem vesz részt a parlament munkájában, annak megszűnne a mandátuma.

Ehhez hasonló szabályozás van érvényben az Alkotmánybíróságon és az önkormányzati képviselőknél is - hangsúlyozta az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke, aki a kómában lévő Toller Lászlót és a cselekvőképtelen Horn Gyulát hozta fel példának: nekik csak akkor szűnhetne meg a mandátumuk, ha a bíróság kimondja a cselekvőképtelenségüket, ám ez hosszadalmas eljárás.

A törvényjavaslat másik eleme szerint ha egy képviselő meghal, vagy tartós betegség miatt lemond, hathavi végkielégítést kapna.

Géczi József Alajos hangsúlyozta: a szabályozás nem lehet visszamenőleges, vagyis csak arra fog majd vonatkozni, akinek a törvénymódosítás elfogadása után kezdőik 1 éves távolléte.

A szocialista politikus úgy véli: ehhez nem kell nagy alkotmánymódosítás, és a törvényjavaslat valószínűleg könnyen át fog menni ősszel a parlamentben, bár lehetnek aggályok egyes pártok és képviselők részéről.

A mentelmi bizottság elnöke azonban bízik abban, hogy a politikusok mellett a közvélemény és a sajtó is meg fogja érteni, mert emberi drámák a képviselők körében is előfordulhatnak, ilyenkor pedig valamilyen módon segíteni kell.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×