eur:
389.51
usd:
363.12
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mi a különbség a kormány és egy vállalkozás között?

A Népszabadság egy kérdést tesz fel: mi a különbség egy vállalkozás és a kormány közt? A válasz: az előbbit azonnal elmarasztalja az Egyenlő Bánásmód Hatósága, ha életkoruk alapján tesz különbséget alkalmazottak vagy ügyfelek közt, a kormánynak ellenben törvény adta joga a kor szerinti diszkrimináció.

A rendőrség honlapján, például ma is olvasható egy toborzási felhívás, amely szerint csak 18 és 33 év közöttiek jelentkezhetnek a kétéves rendőr-szakközépiskolákba. Nyilván, hogy 35 éves korukig letehessék a rendőresküt. Horváczy Emese, az igazságügyi és rendészeti tárca szóvivője szerint a helyzet hamarosan megváltozhat. A rendőrök életpályamodelljének kidolgozása közben a tárca felülvizsgálja a jogszabályokat, s ahol indokolt, kezdeményezi azok módosítását. Egyáltalán nem zárható ki, hogy megváltozik a rendőrök felvételi korhatára is. Végül is az volna jó, ha nem a kor, hanem a rátermettség számítana.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Motim Zrt., azaz a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tulajdonában álló cég vasúti működési engedélyét is elutasította a Magyar Vasúti Hivatal az elmúlt évben. Az Antal Dániel elnök által tavaly márciusban aláírt határozat indoklásában azt közölte, hogy a kérelemben megjelölt pályahálózat - vagyis a mosonmagyaróvári 8,8 kilométer hosszú iparvágány - a vasúti közlekedésről szóló törvény alapján az országos vasúti pályahálózat részének tekinthető, azon saját célú vasúti tevékenység nem végezhető. A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs. A hatóságot kormányhatározattal, tegnapi hatállyal megszüntették, elnökével egykori kinevezői jószerivel szóba sem álltak.

Az Index úgy értesült, hogy a Hunguest szállodalánc megszerzésében kulcsszerepet játszó egykori cégvezetők kerültek a Zuglói Vagyonkezelő Zrt. igazgatóságába az MSZP delegáltjaiként. A személyi javaslatokat a szocialisták helyi belháborújában nemrégiben diadalmaskodó Tóth Csaba nyújtotta be, akit már a vasi fantomtag-botrány idején is sokan Leisztinger Tamás lobbistájának kiáltottak ki, igaz, ő ezt cáfolta. Tóth Csaba az Indexnek azt mondta, hogy ő csupán formailag tekinthető a javaslat előterjesztőjének, a személyekre az MSZP-elnökség tett indítványt. A zuglói pártelnök kijelentette: a kiválasztás fő szempontja a szakmai alkalmasság volt.

A Napi Gazdaságban az olvasható, hogy közel százmilliárd forintnyi fejlesztést akasztott meg ideiglenesen a köztársasági elnök azzal, hogy visszaküldte a parlamentnek a Balaton-törvényt. A Balatoni Fejlesztési Tanácsnak jelenleg mintegy 800, a térségbe tervezett fejlesztésről van információja. A lapnak nyilatkozó polgármesterek szerint korántsem biztos, hogy az eddig is hitegetett befektetők mindegyike kivár addig, míg a törvény az újratárgyalás után hatályba lép.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×