eur:
389.29
usd:
362.98
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fertőzés a Péterfyben - két gyermeken csak az életmentő beavatkozás segített

Két gyermeken életmentő beavatkozást kellett elvégezni azon csecsemők közül, akik még májusban betegedtek meg a fővárosi Péterfy kórházban egy behurcolt baktériumtól, az orvosok azonban bíznak a felépülésükben. A fertőzést tizenhárom kissúlyú koraszülött kapta el, közülük egy életét vesztette.

A Péterfy Sándor Utcai Kórházban még májusban tört ki a járvány, a baktérium valószínűleg egy másik kórházból átszállított csecsemővel érkezett az intézménybe. Május végén egy Gram-negatív baktérium került be az osztályra, valószínűleg valamelyik koraszülött szervezetében, és ez jutott át más gyerekekébe is. Ez okozott fertőzéses megbetegedést, ami miatt zárlatot kellett elrendelni.

A fertőzést a koraszülött osztályon kezelt 25 gyermekből 13-an kapták el. Az eddigi vizsgálatok szerint a Péterfy Sándor Utcai Kórházban valószínűleg a pelenkázókon keresztül terjedt a fertőzés, ezért azóta több ilyen van az osztályon. A járvány után az ÁNTSZ is vizsgálatot indított az osztályon, amely még nem zárult le.

Öt csecsemőt állapotuk súlyossága miatt át kellett szállítani a Semmelweis Egyetem klinikájára - mondta el az InfoRádióban A Péterfy kórház főigazgatója. Budaházy Emil hozzátette: egyik a klinikán életét vesztette, másik két gyermeken pedig az életmentő műtét segített.

Egyiküknek a tüdeje károsodott, így a nyakánál kivezető nyílást kellet kialakítani a légző szervrendszerén, másiknak pedig a bélrendszere, így neki a hasára került egy kivezetés. Az orvosok bíznak abban, hogy ezeket hamarosan el lehet távolítani róluk.

A másik két súlyos sérült már jobban van, és mind a négy gyermek visszakerült már a Péterfybe. A 12 koraszülött gyermek közül több már hazatérhetett édesanyjával - tette hozzá a főigazgató.

A Péterfy kórház orvosai rögtön a megfelelő antibiotikumot adták a fertőzött koraszülötteknek, ezért halt meg egy gyermek, és nem több - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vizsgálatának első eredményét a hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese.

Németh Irén hozzátette: a vizsgálat még tart, és 1-2 hét múlva, a genetikai vizsgálatok végeztével derül ki, hogy melyik baba fertőzte meg a többit. A Péterfy kórházba több koraszülött intenzív centrumból szállítanak olyan gyermekeket, akik már elérték az 1 kilós súlyt és nem szorulnak lélegeztető gépre, azaz nem igényelnek intenzív terápiát.

Kórházi körülmények között sokkal nagyobb fertőzésveszély fenyegeti az újszülötteket és koraszülötteket, mint otthon - fejtette ki az InfoRádió kérdésére az Országos Gyermek-egészségügyi Központ főigazgatója.

Mészner Zsófia hozzátette: meg kell próbálni szoptatással és már 2 hónapos kortól védőoltással csökkenteni ezt a kockázatot, így erősíteni a csecsemők immunrendszerét.

Az infektológus az InfoRádióban azt is elmondta: a koraszülötteknek kevesebb immunsejtjük van, mint a többi újszülöttnek, így eleve érzékenyebbek a fertőzésre. Ráadásul az anyai ellenanyagok a terhesség utolsó szakaszában adódnak át a gyermeknek, a koraszülöttek pedig éppen ezt mulasztják el.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×