eur:
389.41
usd:
364.53
bux:
68298.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kilenc bemutatót tervez Alföldi Róbert a Nemzetiben

Július elsejétől Alföldi Róbert a Nemzeti Színház főigazgatója. A következő évadban 9 bemutatót tervez a színház, a darabok többségét kortárs írók fordítják újra, vagy dolgozzák át. A társulatból 18 színész nem kapott szerződést a következő évadra, 15 művész szerződött a teátrumhoz.

"Mától Alföldi Róbert a Nemzeti Színház főigazgatója" - így kezdte a sajtótájékoztatót az oktatási és kulturális miniszter. Hiller István ma hivatalosan is kinevezte Alföldi Róbertet a teátrum élére.

A tárcavezető Jordán Tamás leköszönő igazgató érdemeit méltatva elmondta: a rosszízű politikai viták után sikerült egy színvonalas, művészi színházat teremtenie.

Hiller István hangsúlyozta: az elmúlt fél évben bebizonyosodott, hogy remekül tudott együttműködni a leköszönő és az újonnan megválasztott vezető.

Jordán Tamás köszönetet mondott az elmúlt öt és fél évért, majd hozzátette: nehéz szívvel távozik, de a szombathelyi színház megteremtése nagy kihívást jelent számára.

Alföldi Róbert a következő évad terveiről beszélt. Elmondta, hogy 18 művésztől vált meg a Nemzeti Színház, akik a hírekkel ellentétben békésen és méltósággal távoztak. Emellett 15 művész szerződik a Nemzetihez: Nagy Mari, Péterfy Bori, Rába Roland, Makranczi Zalán, Tompos Kátya és Murányi Tünde, valamint 9, az utóbbi két évben végzett színművészetis fiatal.

A következő évadban 9 bemutató lesz a Nemzeti Színház nagyszínpadán és stúdiószínházában. Emellett az új igazgató számos beavatószínházi előadást, workshopot és külföldi társulatokkal, művészekkel létrehozott produkciót tervez.Az első bemutató szeptember végén lesz, Szorokin: A jég című darabját állítja színpadra a Nemzeti a Krétakör színházzal közösen. Majd Euripidész Oresztészét rendezi Alföldi Róbert Térey János átdolgozásában. Gorkij Vassza Zseleznováját Básti Juli játssza. Brecht A kivétel és a szabály című darabját Zsótér Sándor rendezi. Remenyik Zsigmond A pokoli disznótor című drámája januárban kerül a nagyszínpadra.

Kacsóh Pongrác daljátékát, a János vitézt Parti Nagy Lajos átiratában tűzi műsorára a színház. Racina Atáliáját Valló Péter rendezi. Strauss A park című drámáját Alföldi Róbert állítja színpadra.

Az évad utolsó bemutatója Webster Amalfi hercegnője lesz. A korábbi előadások nagy része továbbra is műsoron marad.

Alföldi Róbert elmondta: nem akarta kisöpörni a korábbi, színvonalas előadásokat, éppen ezért azok folyamatosan kerülnek le a műsorról, és váltják fel azokat az új darabok.

Új drámák - és régiek új köntösben

Alföldi Róbert pályázatának egyik fontos elem volt, hogy új magyar drámák születését segítse elő a Nemzeti Színház. De, mint mondta, emellett lesz Bánk bán, és Az ember tragédiája is színre kerül, azonban egyik sem hagyományos formában, hanem a fiatal, újonnan szerződtetett művészek tolmácsolásában. Madách tragédiáját például amolyan "folytatásos, kedd esti tévésorozatként" mutatják be.

Ehhez kapcsolódóan bevatószínházi jelleggel egész napos programokat, beszélgetéseket, nyitott műhelyeket, kiállításokat szervez a színház a Szépművészeti Múzeummal és a Ludwig Múzeummal közösen.

A Művészetek Palotája és a Nemzeti Színház közös jegyirodát tart majd fenn, és közös bérleteket kínál. Májusban 13 határon túli művésszel készül egy Nemzeti Színházas produkció, valamint október 19-től 23-ig a Nemzetiben látható lesz a Kolozsvári Állami Magyar Színház Ványa bácsija.

A Nemzeti Színház előterében kortárs képzőművészek installációi lesznek láthatóak, a Zikkuratban pedig fiatal művészek kapnak majd helyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×