eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Senki nem tudja, hányan élnek segélyből Magyarországon

A Szociális és Munkaügyi Minisztériumnak nincsenek pontos adatai arról, hogy Magyarországon hányan élnek kizárólag állami segélyből. A kimutatásokból sem derül ki, mennyien lehetnek azok, akik a megélhetésüket erre építik.

Az InfoRádió megkeresésére a tárca szociálpolitikai szakállamtitkára közölte: előfordulhat, hogy egy családban többen jogosultak szociális ellátásra, például rendszeres szociális segélyre, gyesre, gyetre, és ezek mellett munkavégzésből származó jövedelmük nincs.

Azonban az adatsorokból nem állapítható meg egyértelműen, hogy hány ember, vagy család él így. Ugyanis - írta Forgó Györgyné - aki például gyermekgondozási segélyt kap, arról a statisztikában nem szerepel, hogy egyedülálló szülő-e, mint ahogy az sem, hogy a gyes mellett dolgozik-e.

Az InfoRádiónak eljuttatott minisztériumi összefoglalóból kiderül többek között, hogy míg 2006-ban családtámogatásra 463,5 milliárdot költött az állam, 2007-ben ez a keret 40 milliárddal nőtt.

Pénzbeli és természetbeni ellátásokra összesen 796,5 milliárd forintot irányoztak elő, ami körülbelül 50 milliárddal több, mint az előző évi.

Az önkormányzati segélyekről szóló adatsor közli, hogy összesen 59,5 milliárd forintot fizettek ki a rendszeres szociális segélyre jogosult 185 ezer embernek. De több mint félmillióan kaptak átmeneti segélyt, aminek teljes összege valamivel meghaladta az 5 milliárd forintot.

Lakásfenntartási támogatásban 300 ezren részesültek, 82 ezren méltányosságból, 210 ezren normatívaként. 17 milliárdot kötöttek erre az önkormányzatok.

A települések segélyezésre a 2007-es adatok szerint 103,5 milliárd forintot fordítottak, a gyermekvédelmi ellátások nélkül. A tárca a tájékoztatónak ehhez a részéhez is hozzáfűzi, hogy mivel egy személy több ellátásban is részesülhetett, összesített létszámadatokat nem lehet megadni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×