eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Gyurcsány egyszerűbb adórendszert akar, kevesebb kedvezménnyel

Az adórendszer egyszerűsítéséről, a közterhek mérsékléséről és a szociális rendszer átalakításáról tanácskozik Dobogókon a miniszterelnök, a szocialista párt elnöksége és a kormány tagjai. Gyurcsány Ferenc a konzultáció elején azt mondta, a következő három év politikájának középpontjában a befektetésösztönzés és a gazdasági környezet javítása áll.

A miniszterelnök szerint a kormánynak konkrét tervei vannak arra, hogy akik dolgozhatnak, azok dolgozzanak is, és ne segélyből éljenek. Gyurcsány Ferenc erről Dobogókon beszélt, ahol a kormány tagjaival és a szocialista párt vezetésével tanácskozik.

"A szociális és munkaügyi miniszter annak a feltételeit akarja megteremteni, hogy mindazok, akik tudnának munkát végezni, azoknak tudjunk biztosítani negyedévenként valóságos munkát. A javaslatok ma arról szólnak, hogy ez legalább 120 óra legyen negyedévente" - jelentette ki a kormányfő.

Hangsúlyozta, ez nem a segélynek lenne a feltétele, hanem így az érintettek jogszerző módon, munkaviszonyba kerülnének, a munkahelyeket pedig nem feltétlenül az önkormányzatok, hanem piaci szereplők bevonásával hoznák létre.

Gyurcsány Ferenc a következő 2-3 év politikájáról egyeztet, aminek a középpontjában szerinte a gazdasági növekedés, a befektetés ösztönzés és a szociális biztonság megőrzése áll.

Továbbra is központi kérdés az adók és járulékok csökkentése, ennek mértéke viszont továbbra sem ismert. Az InfoRádió kérdésére a miniszterelnök azt mondta, a februárban még meglévő 200 milliárd forintos adócsökkentési fedezetet az amerikai jelzálogpiaci hitelválság okozta államadósság növekedés emésztette fel, de vannak forrásai a közterhek mérséklésének, például az állami kiadások lefaragása.

Takarékos állam

"Továbbra is nagyon takarékos az állam működése, de a következő év költségvetési tervezésének folyamán tudunk még takarékosabbak lenni" - jelentette ki.

Emlékeztetett arra, hogy a pénzügyminiszter számításai szerint a gazdaság fehéredésében folytatódik a tavalyi tendencia. 2007-ben 80-100 milliárd forint pótlólagos bevétel származik ebből. "Ami kifehéredik, azt adjuk vissza adócsökkentésben" - hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc szerint emellett szélesíteni kell az adóalapokat, és meg kell szüntetni az adókedvezmények egy részét. A miniszterelnök statisztikákra alapozva elmondta, 2005 óta megkétszereződött a nyereséges vállalkozások száma, és egyre kevesebb vállalkozás szűnik meg.

A Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fóruma mintájára egyébként gazdasági egyeztető fórumot hoz létre jövő héten a kormány a gazdaság szereplőinek részvételével, az ő bevonásukkal alakítja ki a kormány a befektetés ösztönzést, adócsökkentést és a gazdasági környezet javítását célzó programját.

A szociális rendszert Gyurcsány Ferenc szerint több ponton kell változtatni, de konkrétumokról nem beszélt. A kormány nem akarja megszüntetni a családtámogatás univerzális jellegét - mondta kérdésre válaszolva, de hozzátette, az Orbán-kormány családpolitikájának "perverz" jellegét meg kellett szüntetni, mert az nem kedvezett a szegény családoknak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Harapófogóba került a felemelkedő nagyhatalom: ebből nehéz lesz kimászni

Harapófogóba került a felemelkedő nagyhatalom: ebből nehéz lesz kimászni

A közel-keleti konfliktusok esetében többnyire a hagyományos nagyhatalmak – az Egyesült Államok, Kína és Oroszország – nevei merülnek fel, mint potenciális rendteremtő, vagy az események alakulásában leginkább érdekelt globális tényezők. A felsorolásból viszont szinte minden alkalommal kimarad a térséggel a legközelebbi és hosszú történelmi kapcsolatot ápoló India. A felemelkedő nagyhatalom számára kihívást jelent a téma, mivel egyszerre szembesülnek bel- és külpolitikai dilemmákkal, kényes egyensúlyi helyzetet kell teremtenie a kormányzatnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×