eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Földbe döngölő lenne Magyarországnak a 175 dolláros olajár

A Citibank tanulmánya három forgatókönyvet vázolt az olajárak jövőbeni alakulására. Az első a jelenlegi 135 dolláros árszint változatlanságát tételezi föl 2009 végéig, a második 175, a harmadik pedig 90 dolláros hordónkénti árral számol. A tanulmányban szereplő 34 feltörekvő ország közül csak Magyarország süllyedne recesszióba 175 dolláros olajár mellett - írja a portfolio.hu.

Földbe döngölő lenne a 175 dolláros olajár

A portfoli.hu arról ír, hogy Magyarországot földbe döngölné a 175 dolláros olajár. A Citi kedden megjelent tanulmányában 3 forgatókönyvet vázolt az olajárak jövőbeni alakulására. Az első a jelenlegi 135 dolláros árszint változatlanságát tételezi föl 2009 végéig, a második 175, a harmadik pedig 90 dolláros hordónkénti árral számol. A tanulmányban szereplő 34 feltörekvő ország közül csak Magyarország süllyedne recesszióba 175 dolláros olajár mellett. Az elemzés Magyarországgal kapcsolatban kitér arra, hogy a 3 százalékos inflációs cél teljesülése elé jelentős akadályt gördíthet az élelmiszer- és energiaársokk. Magyarországon az alapkamat 2009-ben kétszámjegyű tartományba is emelkedhet (most 8,50 százalék), és a forint árfolyama az amerikai dollárral szemben a 167-es szint fölé gyengülhet.

Új polgári törvénykönyv


A Népszabadság arról ír, hogy jövő februárra új polgári törvénykönyv születhet. Az Új Ptk.-ra szükség van - ebben teljes az egyetértés az MSZP és a Fidesz közt, ám az ördög ezúttal is a részletekben rejlik. Míg Frankné Kovács Szilvia, a szocialista frakció szakpolitikusa a kormány által benyújtott kódexet jónak tartja, Répássy Róbertnek, a Fidesz jogi kabinetvezetőjének már vannak aggályai. Répássy Róbert elmondta: a bejegyzett élettársi kapcsolatra és a gyűlöletbeszédre vonatkozó, a korábbi Ptk.-módosításokból többé-kevésbé átvett szabályozást bizonyosan nem tudják elfogadni. Ezt a két rendelkezést az AB előtt is megtámadták. Az MSZP-frakció - néhány más kérdés mellett - a Ptk.-ról is tanácskozik a nyáron, hogy a szeptemberben kezdődő általános vitáig eldönthessék: előállnak-e módosító indítványokkal.

Az OPNI hiánya

A Magyar Nemzet arról ír, hogy több mint egyórányi telefonálgatás után sem sikerült egy kardiológusnak olyan kórházat találnia, ahol sikzofréniával és súlyos szívritmuszavarral küzdő betegének egy helyen nyújtanának pszichiátriai és intenzív ellátást. Eddig sem volt egyszerű az ilyen betegek elhelyezése, de az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet megszűnése óta szinte lehetetlen. A Kútvölgyi Kórházban azért nem fogadták a beteget, mert az intézmény csak pszichiátriai ellátásra lett kijelölve, intenzívre nem. A Margit kórházban nincs pszichiátriai osztály, a János kórházban pedig épp ágyhiány volt. A Magyar Nemzet összeállításában beszámol arról is, hogy július 1-jétől csaknem 270 orvosság drágul.

Havas Szófia perel

Az index.hu arról ír, hogy Havas Szófia mégsem lesz tanácsadó az Egészségügyi Minisztériumnál - cáfolta a Magyar Nemzet hírét a tárca és az érintett. A lap egy szerződéstervezetet ismertetett, de ezt senki nem írta alá. Csak terv volt, hogy az Egészségügyi Minisztérium Havas Szófiát tanácsadóként alkalmazza, ezt a megbízást azonban az érintett azonban nem fogadta el - közölte a tárca. Havas Szófia azt mondta: nem vállal tanácsadói szerződést a tárcánál, a Magyar Nemzetet pedig beperli a hamis állítások miatt.

A Jud Süss zsigeri indulatokat kelt

A Népszabadság arról ír, hogy a filmtörténet talán legaljasabb antiszemita propagandafilmjét akarják bemutatni - nyilvánosan - Budapesten. A Jud Süss zsigeri indulatokat kelt, a nácik uralta Európában a zsidóellenes kampány fő eszköze volt. A film vetítése Németországban és Ausztriában tiltott, kivételesen, szigorúan oktatási célból és zárt körben engedélyezett. Több náci-nyilas beállítottságú, magyar nyelvű portál a napokban kezdte hirdetni - az "év filmbemutatójaként" - a Jud Süss nyilvános budapesti vetítését. A Gede Testvérek Bt. a Magyarok Házát bérelte ki erre a célra, de az épületet használó Magyarok Világszövetsége elnöke letiltotta a rendezvényt. A szervezők - a Gede fivéreken kívül ifj. Hegedűs Lóránt lelkész felesége - ezek után a IV. kerületi katolikus kultúrházat keresték meg, ahol némi hezitálás után szintén úgy döntöttek, nem engedélyezik a vetítést.

Kifogásolják a miniszterelnök fiának érettségijét

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a hivatalos vizsgaidőtartamnál egy órával tovább írhatta értettségi dolgozatát két tantárgyból Gyurcsány Ferenc egyik fia. A ráadást különteremben, a többiektől elzárva tölthette el, erről jegyzőkönyv sem készült. A különböző tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek közül két kivételével az egész osztály megbukott, az egyik sikeres vizsgázó a miniszterelnök fia. A szülők jogorvoslatot követelnek Hiller Istvántól. Az Oktatási Hivatal a részletekről csak a vizsgálat lezárulta után ad tájékoztatást.

Turistabuszok a Városligetben

Az index.hu arról ír, hogy bár a Városligettel szomszédos 56-osok útján legálisan is lehet parkolni, a turistabuszok tömegei inkább a forgalomtól elzárt Városligetet választják. A klíma jó, a szmog csak a sétálókat zavarja, és mindezért nem jár büntetés. Az útra a táblák szerint nem hajthatnak be sem autók, sem buszok, egyedül a BKV trolijai és a biciklisek használhatják a sétányt. Az Index megkérdezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot a "hallgatólagos megállapodásról", ám írásban feltett kérdésiekre még nem kaptak választ.

Aláírásgyűjtés a vasárnapi nyitvatartás mellett?

A Világgazdaság arról ír, hogy ha szükséges, akár aláírásgyűjtést is szervez a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, amennyiben a KDNP kitart javaslata mellett, miszerint a hazai üzletek vasárnapi nyitva tartását törvényi szabályozással korlátozzák. A szövetség azzal érvel, hogy a vásárlói szokásoknak köszönhetően a kiskereskedelem vasárnap is képes nagy forgalmat, ezáltal jelentős nyereséget elérni. A jelenlegi nyitvatartási rendszer sok embernek biztosít munkát, az államnak pedig számottevő többlet járulék- és adóbevételt jelent. Egy esetleges korlátozás a helyi adók fizetésére, illetve nagyságára is kedvezőtlen hatást gyakorolna.

Idén nem jelölik ki az euró bevezetésének dátumát?

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a kormány és a jegybank is lemondott arról, hogy idén kijelöljék az euró bevezetésének dátumát. Elkészült viszont a nemzeti átállási terv első változata, amiben az euró alkalmazásának technikai problémáira keresik a választ. Tipikusan ilyen jellegű probléma lesz például a forintalapú lakáshitelek euróalapúvá konvertálása, de akár a kereskedelemben óhatatlanul jelentkező árkorrekció, valamint az árak euróban való közzétételéről szóló rendelkezés még a csatlakozás előtt, hogy a vásárlók "hozzászokjanak" az új árakhoz. Emellett külön albizottság foglalkozik a közszféra bérezési szabályozásának átalakításával, ami nehezebbnek ígérkezik, mint a versenyszférában, hiszen a 800 ezer állami alkalmazott számos jogszabály alapján kapja a juttatásait.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

20-25 fős magyar csapat indulhat a decemberi, budapesti rövid pályás úszó-világbajnokságon – mondta az InfoRádióban a válogatott szövetségi kapitánya. Sós Csaba azt is elárulta, hogy az olimpiai bajnok Kós Hubert hazajön-e az Egyesült Államokból, és ha igen, mely számokban tervezi az indulását, továbbá Milák Kristóf és Betlehem Dávid lehetőségeiről is beszélt a szakvezető.

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Elkerülhetetlen az érdemi nyugdíjreform - Itt a javaslat

Elkerülhetetlen az érdemi nyugdíjreform - Itt a javaslat

Kezelhetnék-e az OECD nyugdíjreform-javaslatai a magyar nyugdíjrendszer legégetőbb gondjait? – ezt a kérdést vizsgáltam meg kétrészes cikksorozatom első részében részletesen kitérve arra, hogy a reformjavaslatok milyen következményekkel járhatnak, és hogy a nemzetközi szakértők az anyagukban milyen területek vizsgálatát mulasztották el, felvillantva az alternatív megoldásokat. Ebben az írásomban pedig az OECD által szükségesnek tartott kiegészítő intézkedéseket vizsgálom meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×