eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mentik a versenysemlegességet a 4,1 milliárdos pályázatnál

Az Országos Mentőszolgálat visszavonta a mentésirányítási rendszer fejlesztésére kiírt 4,1 milliárd forintos pályázatot, a tender egy független szakértő cég szerint nem felel meg a versenysemlegesség elvének. A szolgálat szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: a szervezet főigazgatója nem a HVG múlt heti cikke miatt vonta vissza a kiírást.

Az Országos Mentoszolgálat szóvivője elismerte, hogy a mentésirányítás fejlesztésére kiírt pályázat nem felel meg mindenben a versenysemlegességnek.

A cég ezért - egy vizsgálatot követően - visszavonta a pályázatot, apróbb módosításokkal néhány héten belül kiírja az új tendert. A Heti Világgazdaság múlt heti számában "Botrányos Siemensre szabott közbeszerzés a mentőknél" címmel írt az Országos Mentőszolgálat mentésirányító rendszerének fejlesztésére kiírt közbeszerzési pályázatról.

A cikk szerint sok sebből vérzett az OMSZ tenderkiírása. A hetilap úgy fogalmazott: az ajánlatkérés kritériumait jószerével csak a Siemens tudja teljesíteni, amely évekkel ezelőtt 330 millió forintért szállított telefonközpontot és más kommunikációs eszközöket is a mentőszolgálatnak, és számítástechnikai üzletága is van.

Mindenesetre a pályázat kiírója azt is a szakmai alkalmasság feltételéül szabta, hogy a jelentkezőnek legyen olyan munkatársa, aki "Siemens Training Center" oklevelet birtokol.

A cikk arra is kitért: a legalacsonyabb ár helyett a kiválasztásban döntő szempontként szerepelt, hogy ki ajánl minél több "extra szolgáltatást" a mentoszolgálatnak. A rendszer kiépítéséhez 4,1 milliárd forintos uniós forrásra lehet pályázni.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint nem igaz, hogy egyetlen cégre szabták volna a kiírást, bár elismerte: szigorú feltételeket szabtak.

Győrfi Pál hozzátette: két héttel ezelőtt - vagyis a hvg cikkét megelőzően - az OMSZ főigazgatója megbízást adott egy független közbeszerzési tanácsadó csoportnak, hogy vizsgálja meg a tenderkiírást.

A csoport szerint a tender kiírás minden szempontból megfelel a közbeszerzési törvény eloírásainak, de a versenysemlegesség miatt a feltételeket módosítani kell.

Nem mondták, hogy konkrétan egy cégre van szabva, csak hogy a szigorú feltételek miatt kevés cég tud megfelelni a kiírásnak - mondta Győrfi.

A vizsgálatot a mentőszolgálat főigazgatója kezdeményezte az Egészségügyi Minisztérium kérésére, ám a szóvivő úgy fogalmazott: a miniszter nem adott konkrét utasítást a pályázati kiírás visszavonására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×