eur:
389.52
usd:
363.14
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Meleg lesz, de a hőség még várat magára

Egyelőre nem indokolt a másodfokú hőségriasztás elrendelése az ország egész területére; a következő napokban hazánk déli részein, a fővárosban valamint a nagy városokban 25 Celsius fokot meghaladó napi átlaghőmérsékletre lehet számítani - közölte az ÁNTSZ.

Az ÁNTSZ figyelmeztetése szerint a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, a szellős ruházat, a fej naptól való védelme, a déli órákban árnyékban való tartózkodás segít a meleg jobb elviselésében.

A közlemény szerint a várható legalacsonyabb és legmagasabb hőmérséklet Magyarországon, szerdán délután 29-34 Celsius fok, csütörtökön 27-32, pénteken 25-29, szombaton és vasárnap 25-30, hétfőn 28-33, kedden 23-28 Celsius fok körül alakul. Hajnalban is meleg lesz: a legmagasabb hőmérséklet hajnalban csütörtökön és pénteken 17-22 Celsius fok, szombaton 15-20, vasárnap és hétfőn 13-18, kedden 15-20 fok körül várható.

A központilag kiadott hőség-előrejelzésnek három fokozata van: a figyelmeztető jelzés, a készültségi jelzés és a riadójelzés. Az első fokozatot akkor adja ki az országos tiszti főorvos, ha a napi középhőmérséklet meghaladta a 25 Celsius fokot, ez ugyanis a halálozás körülbelül 15 százalékos növekedését valószínűsíti.

A második fokozatú készültségi jelzést akkor rendelik el, ha a hőmérséklet legalább három egymást követő nap várhatóan eléri vagy meghaladja a napi 25 fokot, vagy legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot. A készültségi jelzés elrendelésekor az OTH tájékoztatja a társhatóságokat: az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és az Országos Mentőszolgálatot.

A harmadik fokozatot, a riadójelzést akkor adják ki, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot, ami körülbelül 30 százalékos napi halálozás-növekedésnek felel meg.

Nyáron egyébként öt Celsius fok hőmérséklet-emelkedés 15 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát, az általános halálozásét 10-12 százalékkal, a légzőszervi betegségek miatti halálozás kockázatát pedig nyolc százalékkal.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×