eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

M7-es autópálya: újabb 20 kilométeres szakaszt adnak át

Az M7-es autópálya egy újabb, 20 kilométeres szakaszát adják át csütörtökön, de Budapesttől majdnem a horvát határig csak augusztustól haladhatnak végig sztrádán az autósok.

A Balatonkeresztúr és Zalakomár közötti 20 kilométer átadásával még nem lesz teljes az autópálya, ugyanis a Zalakomár és Nagyakanizsa közötti 15 és fél kilométeres szakasz műszaki átadását csak július végére tervezik, a járművek pedig augusztus második felétől használhatják.

Eredetileg május végén kellett volna átadni a teljes 35 és fél kilométernyi új autópálya-szakaszt, de korábban már látszott, hogy csak két részletben készül el ez a pályarész.

A késedelmet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt szóvivője, Fazakas Orsolya azzal magyarázta, hogy a módosított autópálya-törvény a kivitelezőt akadályozta a közművek kiváltásában.

További oka a határidőcsúszásnak, hogy a július végére elkészülő Zala megyei szakaszt olyan konzorcium kezdte építeni, amelynek vezetője, a Viadom Zrt időközben csődbe ment, feladatait másnak kellett átvenni. Ha augusztus közepétől, a Balatonkeresztúr-Nagykanizsa közötti szakasz átadásával a fővárostól Letenyéig sztrádán haladhatnak is a járművek Horvátország felé, a határig még marad egyetlen autópályátlan kilométer.

Ezt az utolsó 1 kilométert, valamint a magyar és a horvát autópályát összekötő Mura-hídat október második felétől használhatják az autósok. Az M7-es első, fővárosi szakaszát 1964-ben adták át, 1975-ben készült el a teljes pálya Balatonaligáig.

A folytatás 2001-2-ig váratott magára: akkor indult az építkezés tovább a határ felé. 2004 után évente adtak át újabb és újabb szakaszokat, köztük tavaly a legnagyobb vállalkozást, a Köröshegyi völgyhidat magában foglaló Zamárdi-Balatonszárszó közti 14 kilométert.

Az autópálya dél-balatoni 80 kilométeres szakaszát úgy adták át, hogy nem épült mellé egyetlen benzinkút, pihenő sem, és még ma sincs. A tavalyi átadást követően kiírták ugyan a pályázatot a beruházásokra, ki is hirdették a nyerteseket, de a két-két komplex pihető megnyitását legkorábban az év harmadik negyedére ígéri a Közútfejlesztési Koordinációs Központ.

Addig az Autópálya kezelő a sztrádára táblákat helyez ki, amelyek tájékoztatják a közlekedőket a legközelebbi állandóan nyitva tartó benzinkutakról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.

"Visszataláltunk az útra, amelyen korábban sikeresek voltunk" - így értékelték a főszereplők a holland meccset

Értékelte a magyar-holland labdaraúgó-NL-mérkőzés 1-1-es eredménnyel zárult történéseit számos főszereplő; a magyar gólszerző, a csapatkapitány és a kapus is. Marco Rossi szövetségi kapitány ezúttal is foglalkozott a kritikusaival, de szerinte játékosai emelt fővel jöhettek le a pályáról, persze a bosnyákok ellen hétfőn támadásban "több kell" majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Új területen hódít a fintech-forradalom: újabb iparágat alakít át a technológiai boom

Új területen hódít a fintech-forradalom: újabb iparágat alakít át a technológiai boom

A technológiai innováció gyors üteme világszerte átalakítja az iparágakat, és ez alól a szórakoztatóipar sem kivétel. A média, a kultúra és azon belül a klasszikus zene is kezdi integrálni a fintech innovációkat, a blokchain technológiát és a kriptovalutákat. Ezek a digitális eszközök új módokat kínálnak a folyamatok menedzselésére, a bevételi források felszabadítására, és átformálják a művészek és a közönség közötti interakciót. A jogdíjelosztás javításától kezdve a decentralizált tartalomplatformok létrehozásáig a fintech jelentős változások előtt nyitja meg az utat ezekben a hagyományosan analóg iparágakban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×