eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Elméletileg költözne a magyar

A magyar munkavállalók 77 százaléka hajlandó lenne lakóhelyet váltani egy jobb munkalehetőség érdekében, közel egyharmad részük pedig a világ bármely pontjára elmenne ezért - derül ki a Manpower Hungary 2008. első félévét vizsgáló kutatási eredményeiből. Az adatok azonban azt mutatják, hogy a többség csak fontolgatja, de soha nem szánja rá magát a költözésre.

A magyar lakosság 54 százaléka szívesen változtatna lakóhelyet hosszabb időre - legalábbis a Manpower Hungary kutatása szerint. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a többség csak akkor költözik, ha muszáj.

A cég 28 ország munkaerőpiacát vizsgálta, Magyarországon 2641 embert kérdeztek meg internetes, nem reprezentatív kutatásukban.

A kutatás szerint a magyar munkavállalók 37 százaléka váltott már lakóhelyet egy jobb munkalehetőségért. A 30 év alatti válaszadók mutatták a legnagyobb hajlandóságot a költözésre.

Ami a nemek közti különbséget illeti: kiderült, hogy a férfiak inkább hajlanak a hosszabb ideig tartó lakhelyváltásra, míg a nők a maximum három éves megbízásokat részesítik előnyben.

A magyar megkérdezettek többsége a jobb kereseti lehetőségek miatt választott új lakóhelyet - számolt be róla Kiss Judit, a cég magyarországi ügyvezető igazgatója.

Jönnek a kínaiak

Magyarországról a legtöbben Angliába, Ausztriába és Németországba utaznak. A negyedik helyen Magyarország áll, ami azt jelenti, hogy sokan váltanának lakóhelyet az országon belül is. Magyarországra a legtöbben a szomszédos országokból érkeznek, de egyre több például a kínai munkavállaló is - tette hozzá Kiss Judit.

A nemzetközi munkáltatók mindössze 15 százaléka gondolja úgy, hogy az adott ország kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a jó képességű dolgozók külföldre vándorlását. Emellett a cégek közel egyharmadának komoly nehézségeket okoz a megfelelő munkatársak megtalálása.

A Manpower Hungary ügyvezető igazgatója szerint a jövőben - a kényszerítő körülmények hatására - jelentősen növekszik majd a népességmozgás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×