eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Balázs kapott nyolc hónap ajándékot"

Már két pszichológus is dolgozik a szervátültetett gyerekek táborában Balatonvilágoson, ahol kedden meghalt az első újszíves gyermek. A táborozó családok nem vesztették el a hitüket a szervátültetéseket illetően, és a gyermekek is rendesen szedik a gyógyszereiket - hangsúlyozta Szalamanov Zsuzsa, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért elnöke, akit a táborban ért el az InfoRádió.

Reusz György, a Semmelweis Egyetem I. számú gyermekklinikájának osztályvezetője minden évben részt vesz a transzplantált gyermekek táborában. A haláleset után ő hívta össze a szülőket, és magyarázta el nekik, hogy mi is történt valójában - mondta az InfoRádióban Szalamanov Zsuzsa.

A hír a szülőket is nagyon megrázta, az orvos pedig rájuk bízta, elmondják-e gyermekeknek a történteket. A nagyobbak értesültek róla, velük hosszasan beszélgettek a szüleik, a kisebbeknek nem mesélték el, mi történt. A táborban két pszichológus áll a szülők és a gyermekek rendelkezésére.

Szerdán a táborvezetők igyekeztek az előre tervezett programok szerint alakítani a balatonvilágosi táborlakók életét. A gyermekek továbbra is bíznak műtétjük sikerében, és szedik azokat a gyógyszereket, amelyekre egy ilyen komoly beavatkozás után szükségük van.

A legtöbben vese- vagy májátültetésen estek át, amelyeknél - mint azt Szalamanov Zsuzsa elmondta - ilyen gyors lefolyású végzetes eset nem következhet be.

A gyermekek tudják, hogy a kapott szervek az életüket mentik meg. Ezt tudta Balázs is, aki az új szív nélkül már régen meghalt volna - mondta Szalamanov Zsuzsa hozzátéve: a kisfiú kapott nyolc hónap ajándékot.

A tavaly októberben szívátültetésen átesett nyolcéves Lőrincz Balázs kedden halt meg Balatonvilágoson, a szervátültetésen átesett gyermekek számára szervezett nyári táborban. A kisfiú, aki aznap reggel még jól volt, vélhetően szívritmuszavar következtében veszítette életét.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×