eur:
389.39
usd:
363.8
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Századvég-Forsense: a relatív többség támogatja az előrehozott választásokat

A Fidesz támogatottsága csökkent, az MSZP-é nem növekedett jelentősen júniusban - derül ki a Századvég és a Forsense által készített közvélemény-kutatásból. A biztos szavazó és pártot is választó szavazók körén belül kisebb mértékű a csökkenés a két nagy tábor között: a Fideszre 63, míg az MSZP-re 26 százalékuk szavazna.

A Fidesz támogatottsága csökkent, ugyanakkor az MSZP-é nem növekedett jelentősen júniusban - derül ki a Századvég és a Forsense által készített, az MTI-nek kedden eljuttatott közvélemény-kutatásból.

A felmérés szerint júniusban tovább folytatódott az MSZP és a Fidesz támogatottsága közti különbség csökkenése, hiszen míg májusban 17 százalékponttal vezetett a Fidesz a teljes sokaságon belül, addig júniusra 11 százalékra csökkent ez a különbség.

A Századvég és a Forsense szerint ez elsődlegesen arra vezethető vissza, hogy a legnagyobb ellenzéki párt tábora jelentősen, 5 százalékponttal csökkent, a szocialistáké pedig 13-ról 14 százalékra emelkedett. Ugyanakkor az MSZP még mindig nagyon távol van a 2006 nyarán mért 20 százalékos támogatottságtól.

Az összes megkérdezett körében mind az SZDSZ, mind az MDF 2 százalékos támogatottságot élvez.

A biztos szavazó és pártot is választó szavazók körén belül kisebb mértékű a csökkenés a két nagy tábor között: a Fideszre 63, míg az MSZP-re 26 százalékuk szavazna. Ez egyben azt is jelenti, hogy az összes megkérdezett körében megfigyelt különbségmérséklődés nagyobb részt a kevésbé biztos preferenciával rendelkezőket, a holdudvar "külső peremét" érintette - teszik hozzá.

A biztos szavazó és pártot is választók körében az MDF támogatottsága továbbra is 5 százalék, az SZDSZ-é pedig kis mértékben emelkedett, jelenleg 3 százalék.

Egyre többen választanának egy, a jelenlegi pártoktól független, harmadik erőt, "ami jól kifejezi a meghatározó politikai erőkkel való elégedetlenség mértékét" - írják a kutatók.

A kutatási program a választói aktivitást mérve megállapította: ha a hétvégén lennének az országgyűlési választások, a megkérdezettek 58 százaléka menne el biztosan szavazni. Ez az érték 2 százalékponttal alacsonyabb a májusi adatnál.

A Századvég és a Forsense közös kutatásában a megkérdezettek relatív többsége, 45 százaléka továbbra is támogatná a kormány leváltását; ez 4 százalékpontos csökkenést jelent a kormányváltók májusi táborához képest, és 10 százalékpontos csökkenést április óta. Ezzel párhuzamosan 5 százalékkal, 35 százalékra növekedett a kormányt megtartani szándékozók aránya.

A válaszadók relatív többsége, 44 százaléka támogatná az előrehozott választásokat a jelenlegi politikai helyzet egyik lehetséges megoldásaként.

A koalíció helyreállítását és a Gyurcsány Ferenc vezette kisebbségi kormányzást 14-14, míg a Gyurcsány nélküli kisebbségi kormányzást és a nélküle helyreálló koalíciót 6-6 százalék támogatná. Vagyis összességében a válaszolók 40 százaléka támogatja, hogy valamilyen formában az MSZP vezette kormány maradjon 2010-ig.

Relatív többségbe kerültek azok (46 százalék), akik szerint az MSZP képes 2010-ig kisebbségben kormányozni. Az e tekintetben szkeptikusok aránya májushoz képest 5 százalékkal, 43 százalékra esett vissza.
A Századvég és a Forsense június 11. és 18. között végezte közvélemény-kutatását, amelynek során ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdeztek meg.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×