eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kökény: Talán a Fidesz is racionálisan dönt majd

A kabinet a hónap végéig kidolgozza az egészségbiztosítás átalakítására vonatkozó javaslatát, az őszi parlamenti nyitányra pedig az Országgyűlés elé kerülhet a koncepció - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke. Kökény Mihály számít a Fidesz támogatására is, mert szerinte abban kell egyetérteni, hogy változtatni kell.

A kormány június végéig kidolgozza az egészségbiztosítás átalakítására vonatkozó javaslatát, az egészségügyi miniszter pedig arra kap felhatalmazást, hogy egyeztessen a szakmai szervezetekkel, és megkezdje a részjogszabályok kidolgozását - mondta a Parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Kökény Mihály hozzátette: a törvénycsomag elkészülte után annak tartalmáról az MSZP-vel és a többi parlamenti párttal is tárgyalnak majd. A jogszabályok benyújtásának idején, az őszi ülésszak kezdetén már jó lenne tudni, milyen támogatásra számíthat a koncepció - jegyezte meg a politikus.

A kisebbségi kormányzáshoz hozzátartozik, hogy az egyes javaslatokról sokkal körültekintőbb előzetes egyeztetést kell folytatni - fűzte hozzá az egészségügyi bizottság elnöke.

A szocialista politikus azzal kapcsolatban, hogy milyen támogatásra számíthat a törvénycsomag, közölte: a pártoknak azt kell mérlegelniük, hogy a jelenlegi rendszer nem jó, változásra van szükség. Kökény Mihály hozzátette: talán még a legnagyobb ellenzéki párt is ésszerű, szakmai szempontok alapján döntenek majd.

Nem a dohányosok, a dohányzás ellen kell fellépni

Társadalmi vitát kell folytatni a nemdohányzók védelmét szolgáló törvény szigorítása kapcsán - mondta a Parlament egészségügyi bizottságának elnöke.

Kökény Mihály szerint nem szabadna megengedni, hogy zárt térben, közösségi tartózkodásra szolgáló helyiségben - étteremben, egy önkormányzati ügyfélszolgálaton vagy bármilyen munkahelyen - rá lehessen gyújtani. A politikus hozzátette: arról ugyanakkor lehetne vitatkozni, hogy a korlátozást fokozatosan vezessék-e be.

Az egészségügyi bizottság elnöke közölte: a nemdohányzók védelméről szóló javaslat egy azoknak a sorában, amelyekről meg kell tudni, hogy mekkora támogatásra számíthatnak a parlamenti pártok részéről, részben ezért nincs még konkrét menetrend a bevezetésére.

Nem a dohányost kell büntetni, hanem a dohányzás ellen kell fellépni - jegyezte meg Kökény Mihály, hozzáfűzve: nem tartja kizártnak, hogy a kérdésről ősszel törvény szülessen.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×