eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

"Időnként a kutatóknak is el kell engedni a fantáziájukat"

Elkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének egy hetes nyári programja, amelynek keretében a diákok különböző tudományágakkal ismerkedhetnek meg péntekig. A Tanuljunk egymástól nevű táborban a középiskolások laboratóriumi gyakorlatot szerezhetnek, és megismerkedhetnek a kutatói munkával.

A nyári táborba az ország összes középiskolájából jelentkezhettek fiatalok. A több mint 60 pályázó közül tizenhat diák kapott lehetőséget arra, hogy megismerkedjen az intézetben folyó kutatásokkal.

Daróczi Csaba, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének munkatársa az InfoRádiónak elmondta, hogy a diákok választhatnak, mely szakterület érdekli őket leginkább, és a héten megismerhetik az adott laboratóriumokban folyó szakmai munkát.

"A diákok szakosodni fognak egy-egy általuk választott témára De úgy gondoltuk, megengedjük, hogy bepillantást nyerjenek a többi intézetben kutatott érdekes témára, amely mondhat valamit egy középiskolásnak is" - tette hozzá.

A tanulók a többi között megismerhetik az atomok világát, megtapasztalhatják, hogy a napelemekkel kapcsolatos kutatások eredményei mit jelentenek a hétköznapokban. Daróczi Csaba beszélt arról is, hogy a fiatalok komoly szakmai munkát végezhetnek, ötleteikkel segíthetik a kutatók munkáját.

"Azt még nem tudjuk, hogy mennyit tudnak segíteni nekünk, de az ötleteikkel biztosan. Ezeknek egy része persze nyilván futurisztikus, sci-fibe illő, de időnként a kutatóknak is el kell engedni a fantáziájukat, mert az igazán nagy, jövőbemutató ötletek csak bátor gondolkodás eredményeként bukkanhatnak fel" - fejtette ki.

Daróczi Csaba a heti programmal kapcsolatban azt mondta, hogy az érdeklődő fiatalok péntekig minél több labor munkájába nyerhetnek bepillantást, és az elmúlt egy hét munkáját értékelve beszámolóban összegzik a tapasztalataikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×