eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A Fidesz újra nekifut az Advertum-ügynek

A Fidesz erre a hétre bizottság összehívását kezdeményezi az Advertum-ügyben. A múlt héten már összehívták az Országgyűlés kulturális és sajtó, illetve sport és turisztikai bizottsága együttes ülését, akkor azonban határozatképtelenség miatt elmaradt az ülés.

A kormány kezességvállalása mellett juthat 5,2 milliárd forint hitelhez a nyírségi székhelyű Advertum Kft. A cég a kölcsönből törleszti a labdarúgó Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos adósságát, a fennmaradó 2,1 milliárdból pedig országos médiarendszert épít ki a klubok reklámjogainak hasznosítására.

Annak ellenére, hogy az Advertumnak nyújtott kormányzati hitelgarancia-vállalás célja hivatalosan a magyar futball meghatározó klubjainak megmentése, az Inforádió Aréna című műsorában az önkormányzati minisztérium sport-szakállamtitkára, Elbert Gábor azt mondta: nem vállaltak szerepet az ügyben.

A Fidesz a magáncégnek nyújtott kezességvállalásról meg akarta hallgatni Veres János pénzügyminisztert, ám ő nem ment el az emiatt összehívott bizottsági ülésre, mint ahogy távol maradtak a kormánypárti képviselők is. Keller László pénzügyi államtitkár viszont ott volt.

A rövid ülés után egy 7 évvel ezelőtti, ugyancsak kormányzati kezességvállalással magyarázta a mostani kezességvállalást. 2001-ben a Fidesz-kormány 8,3 milliárd forintot biztosított a magyar futball szereplőinek, ebből 3,1 milliárd forint a hivatásos ligához került.

Megmenti a kormány a labdarúgást

Így próbálták a profi klubok helyzetét stabilizálni, de a pénzt a klubok többsége felélte, ezért a liga csak a kamatokat tudta törleszteni, a 3,1 milliárd pedig az APEH-nél vár végrehajtásra.

A Pénzügyminisztérium közleményében azt írta: előre tudható volt, hogy a magyar futball képtelen a visszafizetésre, és ismét az államnak kell segítenie. Keller László azt mondta: a kormánynak arról kellett döntenie: megmenti-e a labdarúgást, vagy hagyja bedőlni.

Az ellenzék azt is tudni szeretné, mire fordítja az Advertum a tartozáson felüli 2,1 milliárdot. Keller László tagadta, hogy az ügylet hátterében az állna, hogy az MSZP médiabirodalmat akar építeni, mint ahogy azt Varga Mihály, a Fidesz alelnöke állította.

Az Orbán-kormány volt pénzügyminisztere ugyanis kijelentette: az MSZP belátta, hogy előrehozott választások lesznek, és megkezdte kampányát, a futball-médiahálózattal pedig csak sajtóbefolyása erősítésének szándékát álcázza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×