eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

SZDSZ: politikai támadás a Gödör Klub büféjének bezárása

Az SZDSZ szerint az utóbbi hetekben több kulturális helyszínt és eseményt be akartak zárni, illetve meg akartak szüntetni politikai okok miatt. John Emese fővárosi frakcióvezető szerint némi jóindulattal könnyedén engedélyezhető lenne a Gödör Klub múlt héten az V. kerületi jegyző által bezáratott büféjének működése is. Reméli, hogy még a héten sikerül olyan megoldást találni, amelyet a kerület vezetése is el tud fogadni.

Az utóbbi időben elszaporodtak a fővárosi szórakozóhelyek bezárásáról szóló hírek, legutóbb az Erzsébet téri Gödör Klub büféjét érte ilyen szankció - mondta el John Emese, az SZDSZ fővárosi frakciójának vezetője az InfoRádiónak.

Az indokok között általában az szerepel, hogy túl magas a zajszint, és panaszok érkeztek a lakóktól. Máskor a működési engedélyt kérik számon, a Sziget Fesztivál esetében pedig arra hivatkoznak a helyi vezetők, hogy a helyi lakosok nem tudnak majd közlekedni - tette hozzá.

John Emese Bojár Iván Andrással, a főváros arculatáért felelős tanácsnokával és Szabadai Viktorral, a fővárosi SZDSZ elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján ugyanakkor úgy nyilatkozott: érthetetlen, hogy a Fidesz miért támadja a turisztikailag kiemelt és fontos szórakozóhelyeket, rendezvényeket - írja az MTI.

A távirati iroda úgy tudósít: a frakcióvezető szerint ez sokszor a kétszintű önkormányzati rendszer hibája: ami jó a fővárosnak például turisztikailag, az nem biztos, hogy elfogadható a kerületnek, amelynek lakóit zavarhatja a szórakozóhelyről kiszűrődő zaj, illetve a nagy forgalom.

Az MTI szerint Bojár Iván András az sajtótájékoztatón ugyanakkor elmondta: saját közbenjárására néhány napon belül megoldódhat a Gödör Klub sorsa.

Az ügy háttere, hogy pénteken az V. kerület jegyzője bezáratta a Gödör Klub büféjét, így ott nem lehet ételt és italt kapni. Rónaszéki László akkor az MTI-nek elmondta: csütörtök este tartottak ellenőrzést a klubban. A szórakozóhelynek nem volt működési engedélye, ezért addig nem folytathatnak ott vendéglátóipari tevékenységet, ameddig be nem szerzik a szükséges papírokat - tette hozzá.

Maróti Dániel, a szórakozóhely programszervezője a távirati irodának úgy nyilatkozott: öt éve, amióta a klub üzemel, csak ideiglenes kitelepedési engedéllyel rendelkezik. A működési engedély megszerzéséhez szükség volna a tulajdonos hozzájárulásához.

Hatósági kérdés

John Emese az InfoRádiónak is elismerte: valóban igaz, hogy a Gödör Klub tulajdonviszonyai rendezetlenek, de jóindulatú megközelítéssel a büfé üzemelésére vonatkozó az engedélyek könnyedén megszerezhetőek lennének.

A frakcióvezető szerint ezt Rogán Antal, az V. kerület polgármestere is így látja, mivel hétfőn azt nyilatkozta az MTI-nek: ha beszerzi a Fővárosi Önkormányzattól, mint tulajdonostól a működéshez szükséges hozzájárulást, akkor az V. kerület kiadja a működési engedélyt. Nem azt kellene keresni, hogy miért lehet valamit bezárni, hanem a megoldásokat kellene közösen megkeresnünk - vélekedett John Emese.

Arra a riporteri kérdésre, hogyan gondolják a közös megoldáskeresést, amikor a Gödörnek részben a fővárostól, részben az Oktatási és Kulturális Minisztériumtől kell tulajdonosi hozzájárulást szereznie, a Sziget esetében pedig egyes hírek szerint éppen Demszky Gábor főpolgármester helyezte kilátásba bizonyos engedélyek kiadásának leállítását, John Emese úgy válaszolt: a Sziget Fesztivált évek óta Tarlós István, a III. kerület volt polgármestere, illetve utóda, Bús Balázs próbálja megakadályozni, elsősorban a nagy zajra hivatkozva. A szabad demokrata frakcióvezető úgy látja: a fővárosi vezetésben sosem merült föl a Sziget megrendezésének akadályozása, hisz Demszky Gábor személyesen is támogatta a fesztivál létrejöttét.

A Gödör Klub tulajdonviszonyainak rendezése John Emese szerint külön kezelhető a büfé működésének engedélyétől. Reméli, meg fog születni egy olyan megoldás, aminek következtében az V. kerület is engedélyezi a büfé működését. Megjegyezte: a büfé működésének engedélyezése hatósági kérdés; hogy milyen engedélyt lehetne kiadni, azt nem tudja megmondani.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×