eur:
389.77
usd:
362.79
bux:
68142.58
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lezuhant egy katonai gép Fehérgyarmatnál - meghalt a két pilóta - fotókkal

Lezuhant egy katonai repülőgép pénteken délelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Fehérgyarmati repülőtér közelében - közölte Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője. A honvédelmi miniszter szerint a pilóták eltérhettek a kiszabott feladattól.

A szóvivő az InfoRádiónak elmondta, hogy fél 12 után nem sokkal megszűnt az összeköttetés az L39 Albatros típusú kiképző géppel.

Ezután kiderült, hogy a gép lezuhant, és mind a két pilóta életét vesztette - mondta a szóvivő, aki hozzátette, hogy a mentők és a tűzoltók már a helyszínen vannak.

Bocskai István szólt arról is, hogy a gépen a 47 éves Janicsek András alezredes volt az oktató, aki a Kanadában zajló programban is kiképzőpilótaként dolgozott, több több ezer repült órával a háta mögött. A növendék a 31 éves Ignácz Zoltán főhadnagy volt, aki vadászpilótának készült, később MiG-29-esen vagy Gripenen repült volna. A pilóták megpróbáltak katapultálni, de ez nem sikerült.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter azt mondta: az eddigi adatok szerint a pilóták egy nem tervezett és rendkívül kockázatos manővert hajtottak végre a géppel. Hozzátette: ezt a további vizsgálat tisztázza majd pontosan.

A kiképzőgép a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis kecskeméti állományába tartozott.

A vizsgálat is megkezdődött, a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Katonai Közlekedésbiztonsági Szervezet folytatja majd le.

Az L-39-es csehszlovák gyártmányú gép, amelyet a magyar honvédség kiképzésre és a pilóták formában tartására használ.

"Nyílegyenesen zuhant lefelé"

A szon.hu-ban, a Kelet-Magyarország című napilap internetes változatában Koltonai Gergő szemtanú elmondta, hogy a repülőgép nagyon alacsonyan szállt, majd magasra emelkedett, aztán pedig "nyílegyenesen" lefelé zuhant.

"Láttam a hatalmas füstöt, és azonnal a helyszínre indultam barátaimmal. Rögtön utánunk érkeztek ki a tűzoltók, aztán a mentők, és mivel mentőhelikopter is jött, azt gondoltuk: életben maradtak a repülőgépben ülők" - tette hozzá a szemtanú.

A falu polgármestere elmondta: a gép a repülőtér területén zuhant le, a falu épületeit nem érte kár.

Dönteni kell

A Honvédelmi Minisztérium szóvivője a sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy jelenleg is folyik a légierő fejlesztési koncepciójának kialakítása, és minden olyan lehetőséget vizsgálnak, amellyel a pilóták repült óráinak számát növelni tudják. Repülési óra, illetve repülőgép vásárlása is tervben van - jegyezte meg.

A honvédelmi miniszter egy májusi konferencián azt mondta: az egyik elképzelhető megoldásnak azt tartja, hogy a Magyar Honvédség a cseh kormány által felajánlott L159-es kiképző repülőgépeket vásároljon a jövőben. Ezek eddig alig repültek, az ország jelképes áron juthatna hozzájuk. Ezzel lehetővé válna a pilóták jártasságának fenntartása, az egyéni repülési idők növelése, valamint a repülési gyakorlat elmélyítése a Gripen vadászgépekre való átképzés előtt.

A miniszter akkor azt is közölte: a kormánynak 2008-ban dönteni kell, hogy a jövőben biztosított legyen a szükséges repülési idő.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×