eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Magyarországon épül Mercedes új gyára - a nap legfontosabb hírei

Magyarországon építi fel új Mercedes-gyárát a Daimler Benz. A stuttgarti konszern az új kompakt modellek gyártását végző üzemre 800 millió eurót, nagyjából 200 milliárd forintot költene, a gyár 2500 embernek ad majd munkát.

A cégcsoport szóvivője azt mondta, hogy Magyarországon a legjobbak a feltételek a Daimler-Benz számára. Florian Martens külön hangsúlyozta, hogy az infrastruktúrát, a logisztikát, a munkaerő biztosítását és a munkabérek alakulását tekintették a legfőbb szempontnak a döntéskor. Hozzátette: a gyártás 2012-ben kezdődik, és a jelenlegi A-, illetve B-osztályú járművek következő generációját állítják majd elő Kecskeméten. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt mondta: a modern Magyarország történetében még soha nem született döntés ilyen nagyságú kezdeti beruházásról. A kormányfő az állami támogatások részleteiről nem kívánt nyilatkozni, mivel azok a szerződés aláírásáig nem publikusak.

Sólyom László a gazdasági fórumon

Az államfő szerint Magyarország jelenlegi helyzetéből nincs kiút együttműködés, megegyezés, bizalom, és hitelesség nélkül. Sólyom László a Sándor-palotában tartott gazdasági fórumon példa nélkülinek nevezte a gazdaság szereplőinek átfogó és együttes fellépését, amit a rendezvényen résztvevő 24 szervezetnél tapasztalt. A köztársasági elnök azt mondta: a gazdaságpolitika alakítása a mindenkori kormányok joga és felelőssége, a munka viszont szerinte nem lehet sikeres, ha nem támogatja a társadalom többsége, és különösen a gazdaság. A találkozón a gazdasági érdekképviseleti vezetők a források legalább 1000 milliárd forintos átcsoportosítását, 10 százalékpontos járulékcsökkentést, a 4 százalékos különadó megszüntetését és hosszú távú gazdasági-társadalmi megállapodást sürgettek.

Ab: nem az orvoslátogatói díjra

Megsemmisítette a gyógyszer-gazdaságossági törvény orvoslátogatói díjra vonatkozó passzusát az Alkotmánybíróság. Ezzel orvoslátogatónként évente több mint 5 millió forint megfizetésétől mentesülnek a gyártók. Az Alkotmánybíróság sajtófőnöke közölte: a jogalkotónak módja van az alaptörvény követelményeinek megfelelően szabályozni a kérdést, miután a gyógyszerlátogatói díj nem eleve alkotmányellenes. Sereg András hozzátette: a határozat nem visszamenőleges hatályú, vagyis nem érinti az eddigi díjbefizetéseket. Az Alkotmánybíróság december 31-ei hatállyal szintén megsemmisítette a törvényben megfogalmazott, az eredeti és a generikus gyógyszerek forgalmazói közötti megkülönböztetést.

Magyarországon lesz az uniós kutatóintézet

Budapesten lesz a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek - döntöttek Brüsszelben az uniós tagországok versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei. Gyurcsány Ferenc kormányfő azt mondta: a döntés a magyar tudomány által eddig elért eredmények elismerését és az ország jövőbeni fejlődése iránti bizalmat jelenti. Az intézet épülete az Infoparkban lesz, a kormány 20 évig vállalja a bérleti díjat, 5 évig pedig 20 alkalmazott teljes bérköltségét. Az intézet 2013-ig mintegy 300 millió eurós költségvetéssel rendelkezik majd, és várhatóan 50 fős személyzettel kezdi meg működését. A feladata, hogy megszervezze az egyetemek, kutatóintézetek és vállalatok partnerségén alapuló hálózatokat, és hozzájáruljon a tagállamok innovációs kapacitásának fejlesztéséhez.

Ismét magyar rendőrök Horvátországban

Júliustól ismét dolgoznak magyar rendőrök az Adria horvátországi részén - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság közterületi és őrszolgálati osztályának vezetője. Horváth Attila elmondta: 2 hónapon át összesen 8 magyar rendőr dolgozik majd a zárai rendőrkapitányság területén. Közölte: az egyenruhában szolgálatot teljesítő járőrök önálló intézkedési jogkörrel nem rendelkeznek, feladatuk elsősorban a tájékoztatás lesz, és kapcsolatban állnak majd a spliti kihelyezett magyar konzullal.

Tordy Géza lett a nemzet színésze

Tordy Géza színművészt választották a nemzet színészévé a májusban elhunyt Raksányi Gellért helyére a címet viselő művészek. Tordy Géza 1938-ban született Budapesten; számos elismerés tulajdonosa: Kossuth-díjas, Érdemes és Kiváló Művész, kétszeres Jászai Mari-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje. Megkapta a Hegedűs Gyula-díjat, az Ajtay Andor-díjat, a Bilicsi Tivadar-díjat és a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt is, 2005-ben pedig a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjai közé is beválasztották. A Nemzet Színésze címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×