eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az Alkotmánybíróság előtt az objektív felelősség elve

Elhibázottnak, szubjektívnek és alkotmánysértőnek tartja a Magyar Autóklub az objektív felelősség elvének alkalmazását a közúti közlekedésben, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult, hogy semmisítse meg a jogszabályt.

A Magyar Autóklub közleménye szerint a közúti közlekedésről szóló törvénynek az üzembentartói objektív felelősségre vonatkozó rendelkezései mind honi, mind európai jogi szempontból hibásak, védhetetlenek. "Azon az alapon nem büntethető senki, hogy nem mondja meg, ki vezette a gépjárművet" - írták.

A Magyar Autóklub emlékeztetett: 1997-ben az Alkotmánybíróság úgy foglalt állást, hogy "felróhatóságtól függetlenül, egy személy jogsértése miatt mást, közvetett tettesként felelősségre vonni nem lehet", az indoklás szerint azért, mert ez a szabályozás "indokolatlanul csökkenti a hatóság felderítési, bizonyítási kötelezettségét, méltánytalanul áthárítva e terhet a szervezet vezetőjére."

Az alkotmány egyik alapelve az ártatlanság vélelme, ennek az alapelvnek pedig nem csupán a büntetőeljárásokban kell érvényesülnie, hanem a szabálysértések szankcionálásakor is. Véleményük szerint nem jogszerű megfordítani a bizonyítást a hatóság kényelme és létszámhiánya miatt. A bizonyítás a hatóság dolga, és nem az elkövetőé, és ennek bizonytalansága kizárja a felelősségre vonást.

A beadvány szerint a kifogásolt rendelkezések nincsenek összhangban több emberi jogi egyezménnyel, ajánlással.

Kovács Kázmér, a szervezet jogásza az InfoRádióban elmondta: azt kérték az Alkotmánybíróságtól, hogy visszamenőleges hatállyal semmisítse meg a jogszabályt. Ha a testület így dönt, akkor a rendelkezés alapján megbüntetett autósok kártérítést kérhetnek a rendorségtől.

Az Autóklub a kommüniké szerint maga is elfogadhatatlannak tartja "a közutakon tapasztalható szabálytalanságok és károk, veszteségek tömegét", szorgalmazza az együttműködésre és megelőzésre épülő, nem csak fenyegető tartalmú intézkedéseket. Ebben nem csak a közlekedőknek van felelőssége, hanem a rendőrségnek is.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×