eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ferihegy: felgyorsul az utas-biztonsági ellenőrzés

Új röntgengépekkel, mágnes kapukkal és szállítószalagokkal látták el a Ferihegyi repülőteret. A Budapest Airport szóvivője szerint a berendezések gyorsítják az ellenőrzéseket és biztonságosabbá teszik a repülőteret. Hozzátette: az új röntgengépek például a csomagba rejtett robbanóanyagokat is ki tudják szűrni. Fontos újítás, hogy a laptopokat a jövőben nem kell majd kivenni a táskákból ellenőrzés előtt.

Összesen 900 millió forintért vásárolt új utas-biztonsági berendezéseket a Ferihegyi repülőtér üzemeltetője - tudta meg az InfoRádió Szollár Domokostól, a Budapest Airport Zrt. szóvivőjétől.

Röntgengépeket, mágnes kapukat és más berendezéseket szereztek be, ezeknek köszönhetően gyorsabb lesz az utas-biztonsági ellenőrzés, rövidebbek lesznek a sorok, és ami a legfontosabb, még biztonságosabb lesz a repülőtér - mondta a szővivő.

A legújabb típusú röntgengépek kicsit hasonlóak az orvosi diagnosztikában használt CT-berendezésekhez, egyszerre több oldalról vizsgálják meg a poggyászt. A csomagokban lévő összes tárgyat így sokkal pontosabban lehet beazonosítani.

Nem csak röntgen, hanem szűrőberendezés is van a gépekben, így például a csomagban lévő tárgyak vegyi összetételét is meg tudja állapítani.

Fontos újdonság lesz, hogy a laptopokat nem kell kivenni a csomagokból a biztonsági ellenőrzések során, mivel az új gépek így is meg tudják vizsgálni ezeket.

Mindhárom terminál indulószintjén hamarosan megjelennek az újdonságok, az 1-es terminálon már működik három új röntgen. A 2A terminálra hamarosan érkezik öt, a 2B-re négy. A 2-es terminál teljes poggyász-szalag rendszerét is lecserélik.

Az utas-biztonsági ellenőrök száma is növekedik. Május végétől 100 fővel bővült ez a létszám, így már 350 őr közül választják ki a szolgálatba lépőket, ennek köszönhetően tovább csökkenhet a várakozási idő.

Hanganyag: Hegedüs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×