eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Eredményes a népszavazási aláírások ellenőrzése - a nap legfontosabb hírei

Eredményes volt az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozásáért kezdeményezett népszavazáshoz összegyűjtött aláírások ellenőrzése - állapította meg az Országos Választási Bizottság. Az OVB döntéséről írásban tájékoztatják az Országgyűlés elnökét, akinek erről 3 napon belül kell értesítenie a parlamentet.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője korábban az InfoRádióban azt mondta: a szükséges 200 ezer helyett több mint 400 ezer aláírás volt érvényes. A népszavazás kezdeményezője, az Albert-házaspár április 10-én több mint 510 ezer aláírást tartalmazó ívet adott át ellenőrzésre. A referendumot várhatóan ősszel tartják meg. A kezdeményezés támogatói szerint népszavazással az ország alkotmányos garanciát kaphat arra, hogy a következő 3 évben senki nem terjeszthet be olyan törvényt, amely lehetőséget ad az egészségbiztosítás szétdarabolására vagy részleges privatizálására.

43 millióba került Medgyessy Péter utazó nagykövetsége

Több mint 43 millió forintot fordított az állam Medgyessy Péter utazó nagyköveti munkájára - közölte az InfoRádióval a Kormányszóvivői Iroda. A volt miniszterelnök 2004 októbere óta négy földrészen összesen 44 hivatalos látogatást tett. A kabinet azt nem tudja pontosan, hogy mekkora magyarországi befektetés köszönhető az utazásoknak. Az InfoRádió már Medgyessy Péter megbízatásának április 30-ai visszavonása után kérte a munkájával összefüggő adatokat, a kabinet azonban csak most válaszolt. A volt szocialista miniszterelnököt néhány hónappal a lemondása után nevezte ki Gyurcsány Ferenc kormányfő utazó nagykövetté, feladata az volt, hogy nemzetközi konferenciákon és személyes találkozókon lobbizzon, vagyis arról győzzön meg üzletembereket, hogy érdemes Magyarországon befektetni.

Újabb történelmi csúcson az üzemanyagár

Újabb történelmi csúcsra emelkedik szerdán az üzemanyagok ára. A holtankoljak.hu szerkesztője az InfoRádióban elmondta: értesüléseik szerint a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát bruttó 4, a 95-ös benzinét 2 forinttal emeli a Mol. Vultúr Csaba hangsúlyozta: a gázolaj átlagos ára így 330, a benziné pedig 312 forint lesz. Legutóbb egy hete változtak az árak: akkor a benzin 5, a dízel 8 forinttal drágult.

Perel az OMV

A szavazás jogszerűtlenségére hivatkozva bírósági keresetet nyújtott be a MOL áprilisi közgyűlésén hozott összes határozat ellen az OMV. Az osztrák olaj- és gázipari vállalat szerint a határozatok érvénytelenek, mert azokat olyan részvényesek szavazataival fogadták el, amelyeknek a jogszabályok alapján - a MOL-hoz fűződő kapcsolataik miatt - nem lett volna szabad voksolniuk. Az OMV azt kéri a budapesti Fővárosi Bíróságtól, hogy állapítsa meg: az ezen tulajdonosoknál lévő részvények igazából sajátrészvényeknek tekintendők, így sem szavazati joggal nem járnak, sem osztalékra nem jogosítanak fel. Az osztrák cég szerint a kereset célja, hogy átláthatóbb legyen a MOL működése. A magyar cégben 20,26 százalékos tulajdonrésszel bíró OMV már közvetlenül a MOL budapesti közgyűlése után jelezte, hogy megtámadja a határozatokat. A MOL április 23-ai éves közgyűlésén bizalmat szavaztak Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatónak és Mosonyi György vezérigazgatónak; az OMV képviselői nem támogatták a korábbi vezetés újraválasztását.

Magyar Gárda: újabb tárgyalás június végén

Június 30-ára halasztotta a Magyar Gárda feloszlatásáért kezdeményezett per tárgyalását a Fővárosi Bíróság. Az ügyészség december 17-én indított eljárást a Magyar Gárda feloszlatásáért, mert - indoklásuk szerint - a szervezet törvénybe ütközően működik. A felperes oldalán megszólalók úgy vélik: a gárda tevékenysége ellentétes az emberi méltósághoz fűződő joggal, félelemkeltő és kirekesztő. A gárda képviselői azzal érveltek, hogy nem követtek el jogsértést. Gaudi-Nagy Tamás, a gárda ügyvédje az eljárás felfüggesztését indítványozta, és azt kérte, hogy a testület forduljon az Alkotmánybírósághoz, mert szerinte a perben alkalmazni kívánt paragrafusok ellentétesek az alaptörvénnyel.

Fűszerpaprika-ügy: új eljárás lesz

A Csongrád Megyei Bíróság megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet és új eljárás lefolytatását rendelte el a szegedi fűszerpaprika-ügyben. Kovalcsik Éva tanácsvezető bíró azt mondta: a hiányos iratok alapján a bíróság hibás következtetést vont le, és indoklási kötelezettségének sem tett eleget. Tavaly szeptemberben az első fokon eljáró Szegedi Városi Bíróság a fogyasztók megtévesztése miatt 700, illetve 240 ezer forint pénzbírsággal sújtotta a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatóját és üzletágvezetőjét. Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a cég vezetői annak ellenére tüntették föl a szegedi földrajzi árujelzést a fűszerpaprika-őrleményen, hogy a Dél-Amerikából származó import paprikát is tartalmazott. Az ügy az után került nyilvánosságra, hogy kiderült: az őrlemény emberre is veszélyes afla-toxintartalma meghaladja a megengedett mértéket.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×