eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

"Nem mindenki köszön" - megszólal a sztrájktörő villamosvezető

Budán négy villamosvezető úgy döntött: nem szünteti be a munkát, ugyanis értelmetlennek tartja a sztrájkolók követeléseit. Õk négyen járnak felváltva a 18-as villamos vonalán, amely csaknem negyedóránként jár. Egyikük azt mondja: a kollegák nagyon neheztelnek rájuk, amiért nem csatlakoztak a sztrájkhoz.

Négy villamosvezető nem lépett sztrájkba, ők a 18-as és az 56-os villamosokat vezetik, amelyek így teljes vonalon járnak.

Éva azt mondja: nem ért egyet a sztrájkolók követelésével, Szerinte, ha úgy sincs pénz, felesleges kiszúrni az utasokkal. "Olyan dolgon nem kellene lovagolni, ami már nem téma" - tette hozzá, utalva arra, hogy a vitatott paraméterkönyvet már visszavonták.

"A végállomásokon lévők folyamatosan azt szajkózzák, hogy paraméterkönyv, járatritkítás, létszámleépítés"- mondta, pedig szerinte évek óta tudja mindenki, hogy a cég veszteséges.

A négy villamosvezető már a félnapos sztrájk idején is dolgozott, azóta neheztelnek rájuk a kollégák. "Nem mindenki köszön olyan lelkesen, mint addig, van, aki inkább nem is beszélget velem, mert úgy gondolja, hogy valami rosszat tettem neki" - mondja Éva.

Az utasok viszont örültek. Kezdetben csak üresen járt a villamos. Aztán hamar híre ment annak, hogy a 18-as járat negyedóránként közlekedik, így gyülekeztek az utasok is. A négy villamosvezető most azt tervezi, hogy ha tud, túlórában is villamosozni fog.

Az utasok támogatják is, meg nem is

Az InfoRádió által megkérdezett gyalogosok, kerékpárosok és autósok elsősorban a délutáni forgalom miatt aggódnak annak ellenére, hogy reggel kevesebb autó volt az utakon, mint azt sokan várták.


Gyér forgalom (képgaléria)

"Amióta jövök otthonról, azon gondolkozom, vajon miért van ilyen vasárnapi forgalom, de nagyon örülök neki. Biztos az emberek megoldották másképp a munkába menést. És valamit tenni kell, valóban. Hogy erre pont a sztrájk a jó, vagy egyéb, én nem tudom eldönteni" - mondta egy férfi a III. kerületben.

Egy másik egyetért a sztrájkolókkal. "Én igazat adok a BKV-dolgozóknak, az más kérdés, hogy közlekedési fennakadást okoz rendesen, de ez nem az ő hibájuk"

Mások is a kis forgalmat dicsérték, és támogatták a sztrájkolókat. "Nagyon örülök neki, mert lehet közlekedni, Én szurkolok a BKV-nak, hogy minél többet sztrájkoljanak, és akkor lehet közlekedni. Egyébként támogatom őket" - mondta egy fiatal férfi.Hozzátette: Nyugat-Európában nem az van, hogy ha sztrájkol egy réteg, akkor a másik utálja, mert tudja, hogy egyszer rá kerülhet a sor, ezért társadalmi szolidaritás van. "Itt meg el tudom képzelni, mi lenne, ha a pedagógusok elkezdenének sztrájkolni, a társadalom másik fele meg elkezdené mondani, hogy a rohadékok, pedig 2,5 hónapos szabadságuk van nyáron, és még sztrájkolnak. Én úgy gondolom, hogy támogatni kell egymást."

Egy biciklis lány elmondta: általában tart az autósoktól, de reméli, hogy ma nem lesz semmi probléma. "El kell jutnom az iskolába, innen a III. kerületből Újpestre. Sajnos az autósok gyakran nem figyelnek. Nekem, hála Istennek, még nem történt semmi bajom, de vannak barátaim, akiknek már igen. Majd délután meglátom, mi lesz a helyzet, mert mennem kell még a városba, még dolgoznom is kell a suli után."

"Én most, miután gépkocsival közlekedem, be tudok menni, de a kollégáim, a hivatalban a mai napon a területen dolgoznak, vagy otthon végzik a munkájukat. Nálunk nincs szabadság, tudomásul vettük, hogy sztrájk van, és megszerveztük a munkát" - mondta egy köztisztviselő hölgy.

Vannak azonban olyan utasok is, akik nem értenek egyet a sztrájkolókkal. "Engem alapvetően a BKV-sztrájk zavar, hogy a dolgozók sztrájkolnak. A saját problémájukat nem kellene ráterhelni a lakosságra. Szerintem a dolgozónak is tudomásul kell venni, hogy ha 9 milliárd forintos vesztesége van a cégnek, akkor azt meg kell szüntetni. Ezt az adófizetők nem tudják kifizetni. Kétszer már kifizették. Az, hogy ez járatritkítással jár, vagy azzal, hogy a fizetéseket leveszik, ez az ő problémájuk" - jelentette ki egy férfi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×