eur:
389.48
usd:
361.84
bux:
68642.7
2024. május 7. kedd Gizella

Mosott már ablakot mágikus nyüstbojttal?

Egy joghézag teszi lehetetlenné a használati utasításokkal összefüggő egyes panaszok elintézését - hívja fel a figyelmet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület. A szervezet szóvivője szerint a vásárlók gyakran nem tudják érvényesíteni garanciális igényüket, mert a használati utasítás hiányában a kereskedők elutasítják a panaszukat. Szép Gábor hozzátette: nagyon sok kezelési útmutató nem jelenik meg magyar nyelven, vagy olvashatatlan, ami szintén törvényellenes.

A fogyasztóvédelmi törvény és egy 1984-es rendelet is előírja, hogy minden egyes termékhez magyar nyelvű használati és kezelési útmutatót kell mellékelni, és ennek egyértelműen kell tájékoztatnia, ennek ellenére ez sokszor nem történik meg - emelte ki az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szóvivője.

Szép Gábor kifejtette: vannak esetek, amikor van magyar nyelvű használati útmutató, de az nem alkalmas arra, hogy azt elolvasva a fogyasztó megfelelően tájékozott legyen. Példaként említette a mágikus nyüstbojt fantázianevű terméket, amelynek használati útmutatójából nem derül ki, hogy mi is ez a termék, és hogyan kellene használni a - ránézésre - ablaktisztítót.

A fogyasztok.hu honlapon tavaly megjelent cikk szerint a termék használati utasításában ez áll: "Nyüstbojt Mágikus, 116cm hosszú fém karos, nemozgatni a karot amíg azsivacs nem száraz, fenyeget a kar megkárosodása, nehasználni durva felületekre. Származási ország: China. Az importőr neve: Spar Magyarország Kft."

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szóvivője kiemelte: a gyártó és a forgalmazó felelőssége elkészíteni a magyar nyelvű használati utasítást a külföldről származó termék esetében.

Szép Gábor közölte: egy joghézag teszi lehetetlenné a használati utasításokkal összefüggő egyes panaszok elintézését. Nincs rendelkezés arról, hogy mi a teendő, ha egy import termékhez késedelmesen kapja meg a fogyasztó a használati útmutatót, és csak egy három munkanapos határidő alatt cserét lehet érvényesíteni, ha nem megfelelő a termék.

Ha a fogyasztó több hetet vár, hogy megkapja az eredetileg is biztosítandó útmutatót, és ezek után derül ki, hogy a termék használhatatlan, vagy nem megfelelően működik, akkor a kereskedő hivatkozhat arra, hogy már nem biztosítja a cserét - hangsúlyozta.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület azt kívánja elérni, hogy ilyen esetben is kötelező legyen a csere biztosítása - emelte ki.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×