eur:
388.72
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Megállíthatatlanul drágul az olaj

Csaknem ezermilliárd dollár haszonra tesznek szert, azaz Magyarország hat-hét éves nemzeti jövedelmét zsebelik be az idén az olajexportáló országok - írja a Népszabadság. A hatalmas bevételt fejlesztésekre, szociális kiadásokra, valamint amerikai és európai felvásárlásokra költik, vállalva a politikai feszültségeket is.

Az olaj (az amerikai alaptípus) ára tegnap hordónként már meghaladta a 113 dollárt, az idén csaknem húsz százalékkal drágult. Az olaj ára 2002 eleje óta felfelé araszol, a trendet csak rövidebb időszakokra törték meg átmeneti csökkenések. A világgazdasági fellendülés, Kína és India bekapcsolódása a globális üzleti életbe fokozta a keresletet az energiahordozó iránt. A fekete arany ára 2004 elején negyven, 2006 tavaszán hatvan dollár körül alakult. Azóta megállíthatatlannak látszik a drágulás.

A miniszterelnök ígéretével ellentétben az új tanév elejére már biztosan nem kapják meg az iskolák a digitális táblákat, ugyanis az illetékesek még ki sem írták a beszállító kiválasztására irányuló pályázatot - tudta meg a Magyar Nemzet. Az iskoláknak úgy kellett jelentkezniük a digitális eszközökre kiírt pályázatra, hogy azt sem tudják, milyen típusúakra lehet pályázni, azokat ki szállítja ki és mennyiért.

A távhőszezon végét bevárta az EOn, csütörtök délután azonban lekapcsolta a gázellátásról az évek alatt több százmillió forintos tartozást felhalmozó Fűzfői Erőmű Kft.-t - olvasható az Indexen. Az erőmű áramot továbbra is kap, mert annak azonnali lekapcsolása a város vízellátását fenyegetné. Az erőmű tulajdonosai saját maguk ellen kértek felszámolást. A gáz elzárása most közvetlenül a bezárni kényszerülő uszodát, illetve egy melegvíz nélkül maradó 150 fős fiúkollégiumot érint.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy nincs elegendő termőföld ahhoz, hogy el lehessen érni az Európai Unió által előírt tízszázalékos bioüzemanyag-arányt 2020-ra - állapította meg az Európai Környezeti Ügynökség (EEA) tudományos tanácsadó testülete. A húsz független kutatóból álló bizottság elnöke, Somlyódi László akadémikus hangsúlyozta: azért kell felfüggeszteni ezt a direktívát, mert helyrehozhatatlan környezeti károk keletkeznének a termőföldben, a kontinens élővilágának biodiverzitásában és a vízkészletekben.

Az időjárási viszontagságok és a globális hitelválság ellenére is meglepően magas, 10,6 százalékos növekedést produkált a kínai gazdaság az idei első negyedévben - számol be a Világgazdaság. Az eredmény sokak szerint annak bizonyítéka, hogy Kína és a többi viharos növekedést produkáló ázsiai ország képes lehet átvenni a világgazdaság motorjának a szerepét az Egyesült Államoktól. Közgazdászok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a különböző statisztikai módszerek közül a világkonjunktúra szempontjából leginkább releváns módszer alapján a kínai és indiai bruttó össztermék még nem képvisel kellő súlyt ehhez.

Sokan mennek kirándulni, nyaralni Máltára, arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy esetleg kimenjenek, s ott vállaljanak munkát, pedig lehet, hogy érdemes volna - írja a Pénzcentrum. Mielőtt azonban belevágják a fejszéjüket a kalandtúrának is beillő külföldi munkavállalásba, nem árt, ha előtte alaposan felkészülnek a fogadó ország munkaerőpiacával kapcsolatosan, s megfelelően tájékozódnak a munkalehetőségekről, mindezt megtehetik a Pénzcentrum cikkéből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×