eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Furkósbottal és mézesmadzaggal a feketegazdaság ellen

Hosszú távon az élőmunka adóterheinek csökkentésével, illetve a be nem jelentett munkavállalás komolyabb szankcionálásával lehetne csökkenteni az eltitkolt jövedelmek arányát Magyarországon - írja a Világbank legújabb tanulmánya.

A jutalmak és büntetések elvének alkalmazásával lehetne kifehéríteni Magyarországon a feketegazdaságot - ez az egyik legfontosabb megállapítása a Világbank nemrég elkészült tanulmányának.

A hamarosan az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium honlapján olvasható dokumentumot röviden Gordon Betcherman, a Világbank projektvezetője ismertette a parlamentben rendezett "A rejtett gazdaság kifehérítése" című konferencia után.

A projektvezető elmondta: hosszútávon az élőmunkát sújtó adóterhek csökkentésével lehetne ösztönözni a munkavállalókat, hogy ne titkolják el jövedelmeiket. Emellett növelni kellene a be nem jelentett munkavállalás kockázatát, valamint tájékoztatni kéne a közvéleményt, hogy milyen előnye származhat a munkavállalóknak, ha befizetik az adókat.

Ehhez persze az embereknek azt is tudniuk kell, hogy pontosan mire költik adóforintjaikat - tette hozzá Gordon Betcherman.

"Elemzésünk során olyan eszközöket kerestünk, amelyek ösztönzőleg hathatnak az emberek számára, az adómorál növelése érdekében. Elsőként említeném, hogy nagyon magas szintű a társadalombiztosítási hozzájárulás a fiatalkorú munkavállalók esetében. Az egyéb változtatások mellett pedig - határidők megszabása nélkül -, hosszú távon nagyon fontos a munkával kapcsolatos adók csökkentése, ami a munkaerőpiac helyzetét is javítaná" - fejtette ki a szakember.

Gordon Betcherman hangsúlyozta: az adórendszer esetleges átalakítása kapcsán figyelembe kell venni a konvergenciaprogramot is.

Talált pénz

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter kitért arra is, hogy az adóbevételek megváltoztatása nélkül is lehet kedvezőbb feltételeket teremteni a gazdaság kifehérítéséhez. A korábban titkolt jövedelmek bejelentése pedig talált pénzt jelent a költségvetésnek, és ezekből a plusz forrásokból már akár az adóterheket is lehet csökkenteni.

A tárcavezető hangsúlyozta: az élőmunkához kötődő adóterhek csökkentéséhez ma más adóterheket kellene növelni; egy ilyen átalakításhoz azonban szükség van a társadalom támogatására is, mivel amellett, hogy a munkavállalók jól járnának, volnának olyan csoportok is, amelyeknek több adót kellene fizetniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×