eur:
388.88
usd:
360.75
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

"Elszámolta magát az MDF az adójavaslatoknál"

Százmilliárdos nagyságrendű költségvetési bevételkiesést és megugró inflációt eredményezne az MDF adócsomagja. Az index.hu azt állítja: a párt javaslatainak hitelét számítási hibák és megalapozatlan kijelentések csorbítják. Az MDF szerint viszont az Index számolt rosszul.

Hétfőn a parlamentben Herényi Károly, kedden a nyilvánosság előtt Dávid Ibolya ismertette az MDF négy pillérből álló Nemzeti Adószabadság programját. Az ellenzéki párt szerint elképzeléseik megvalósulása 815 milliárd forintos bevételt hozna a központi költségvetésnek.

Az index.hu hírportál azonban úgy véli: az elképzelés hemzseg a hibáktól és a megalapozatlan számításoktól.

Az ellenzéki párt általános adóamnesztiát hirdet: 2008. október 1-je és 2009. február 20-a között minden magánszemélynek és cégnek lehetősége nyílna arra, hogy 10 százalékos adót fizessen az eltitkolt jövedelmek után, így legalizálva azokat. Ezt egyszeri, megismételhetetlen akciónak szánja a párt, és 75 milliárd forint bevételt remél ettől.

Az Index leírja: 2006-ban volt már adóamnesztia, abból 30 milliárd forint körüli bevétel származott. Azok, akik akkor fizettek, aligha fognak újra, így az MDF által remélt 75 milliárdos bevétel túlzónak tűnik.

2010-től az MDF elképzelései szerint egykulcsos, 18 százalékos szja-t kellene bevezetni. Az alacsony jövedelműeket a párt úgy kompenzálná, hogy havi 60 ezer forintig adómentes lenne a jövedelem. Ma az adójóváírás havi 63 ezer forintig biztosít adómentességet. A 18 százalékos általános kulcs akár 500 milliárd forintos bevételkiesést jelenthet a büdzsének - állítja Baksa Roland, a cikk szerzője.

Az MDF ugyancsak 2010-től háromkulcsos áfa-rendszert vezetne be. A mai 5 százalékos szuperkedvezményes áfakulcs alá sorolt termékek maradnának ugyanott, a mai 20 százalékos normál kulcs 25 százalékra nőne, de úgy, hogy az élelmiszerek és a turizmus számára új, 12 százalékos kulcsot hoznának létre.

Emelést is jelenthet

Ebből a párt 400 milliárd forintos bevételt vár. Az Index azonban állítja: a normál kulcs emelése hoz ugyan 400 milliárdot az állam konyhájára, ám az élelmiszerek, turizmus kedvezményes kulcs alá sorolása 150 milliárd körüli bevétel elmaradást jelent. Tehát összességében 250 milliárdos bevételnövekedés várható a háromkulcsos áfa-rendszerre való áttérésből.

Az MDF a munkáltatói egészségbiztosítási járulék 7 százalékpontos csökkentését is célul tűzte ki 2010-től. A javaslattal azonban az a probléma, hogy ma a munkáltatói egészségbiztosítási járulék 5 százalékos - írja Baksa Roland.

Az ellenzéki párt az örökösödési illeték mellett az árfolyamnyereség adóját is lenullázná. Az Index szerint érthetetlen, hogy a javaslat végén feltüntetett táblázatban miért vár 10 milliárd forintos bevételnövekményt a kamatadóból a párt. Hiszen ha a megtakarításokat meg akarja szabadítani a tehertől, akkor a kamatadót le kellene vinni 0 százalékra, ha már a tőzsdei árfolyam-nyereségadót is leviszik oda. De ha leviszik a kamatadót is, akkor azzal 60 milliárdos bevételkiesést okoznak az államháztartás számára.Az MDF közleményben válaszolt az Index cikkére, felsorolva a portál tévedéseit. A párt emlékeztet arra, hogy Magyarországon adóamnesztia sosem volt, olyan típusú pedig, amit az MDF javasol, csak néhány magyar közgazdász fejében, tervként létezett, a szerző összekeveri a színlelt szerződések megszüntetésére adott 2006-os "türelmi időt" az adóamnesztiával. A kettőnek semmi köze egymáshoz.

A közlemény szerint a fentiekből következik az is, hogy az Index téved, amikor azt írja, hogy "2006-ban összesen 30 milliárd forint körüli adóbevétel érkezett (az állítólagos 2006-os amnesztiából - a szerző)... Ennek fényében a 75 milliárdos bevétel erősen túlzónak tűnik."

"Ráadásul ezt a pluszforrást az MDF feltünteti az egész adócsomag költségvetési hatásának kiszámolásakor" - írta az Index, ám a közlemény szerint ez pusztán egyszeri bevételként van feltüntetve, mivel a programban feltüntetett egyenleg is egy évre vonatkozik.

Az Index nem érti, hogy "a felsorolt érvek közül az adóamnesztia beindítja az egészséges és tartós gazdasági növekedést a beruházási aktivitás fokozásával." Az állítása az, hogy míg az eltitkolt jövedelmeket például a kisvállalkozások jelenleg nem tudják legálisan új beruházásokra fordítani, az adóamnesztia után viszont igen. "És ezt a logikát futtassuk végig a teljes magyar gazdaságon" - olvasható a közleményben.

Az adójóváírást illetően a közlemény emlékeztet arra, hogy az Index számítása
a jelenlegi bérviszonyokra számított rendszer. "Az egykulcsos adó lényege azonban éppen az, hogy például 700 ezer minimálbéren bejelentett kényszervállalkozó jelentheti be magát a tényleges (vagy legalábbis magasabb) béren."

Ami a 18 százalékos általános kulcs bevezetését illeti, itt az MDF szerint az Index érvelése azonos az MSZP érvelésével. "Ez azonban ellentmond a nemzetközi tapasztalatoknak."

Nem számolt jól a portál a párt szerint akkor sem, amikor azt állítja, hogy "az élelmiszerek, turizmus kedvezményes kulcs alá sorolása 150 milliárd körüli bevétel elmaradást jelent".

Az MDF szerint, ma az idegenforgalomból származó áfa-bevétel 20 milliárd Ft. Ha az áfa-kulcs lemegy 12 százalékra, akkor a bevételkiesés 8 milliárd Ft. "És akkor még nem számoltunk a fizetőképes kereslet vélelmezhető növekedésével, ami az idegenforgalmi bevételek - ezáltal az áfa bevételek - növekedéséhez vezet."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Mesterségesen megdrágított húsok és tejtermékek – leleplezték a Világbank tervét

Mesterségesen megdrágított húsok és tejtermékek – leleplezték a Világbank tervét

Egy új dokumentumban a Világbank azt javasolja, hogy a gazdag országok a CO2-gazdag termékek, például a vörös húsok és a tejtermékek támogatására fordított milliárdokat a jövőben olyan éghajlatbarát termékekre költsék el, mint a baromfitenyésztők, a gyümölcs- és a zöldségtermesztők segítése. Az ajánlás egyike a bank számos javaslatának, amelyekkel a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatból származó, az éghajlatot károsító szennyezés csökkentésére törekszik, mivel ezek a szektorok felelősek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának közel egyharmadáért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×