eur:
389.67
usd:
362
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

BKV-sztrájk és lezuhant vadászgép - a nap legfontosabb hírei

Elutasították a BKV-s érdekképviseletek a főváros garanciavállalását, és megtartják a holnapi sztrájkot; megtalálták a feketedobozát annak a MiG-29-es vadászgépnek, amely délután zuhant le Kecskemétnél; 100-150 millió forint értékű üzemanyag-lopást derített fel a Nemzeti Nyomozó Iroda - a nap legfontosabb hírei.

Megtartják

Elutasították a BKV-nál működő érdekképviseletek a főváros garanciavállalását az esti egyeztetésen, és megtartják a pénteki, egész napos munkabeszüntetést. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság egyik szóvivője azt mondta: a város vezetőinek ígérete nem jelent garanciát arra, hogy teljesül a szakszervezetek követelése. Az újabb tárgyalási fordulót azután hívták össze, hogy Hagyó Miklós szocialista és Ikvai-Szabó Imre szabad demokrata főpolgármester-helyettes közölte: garanciát vállalnak a közlekedési cég gazdasági problémáját megoldó terv kidolgozására. A BKV-sztrájk idején üzemkezdettől üzemzárásig nem közlekednek a járművek, így a munkabeszüntetés az éjszakai járatokat nem érinti. Napközben az alvállalkozók által üzemeltetett járművek közlekednek, a Volánbusz és a MÁV-START pedig elfogadja a BKV-bérleteket. A nagyobb csomópontokban rendőrök irányítják majd a forgalmat. A munkabeszüntetés miatt több budapesti iskolában rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el. Korábban a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének sztrájkbizottsága úgy döntött, hogy a korábban felfüggesztett sztrájkot nem folytatják pénteken. Gaskó István, az érdekképviselet elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: felhívásuk a munkabeszüntetésre továbbra is érvényben van, mert eddig nem sikerült megegyezniük a MÁV vezetésével.

Megsemmisült egy MiG

Megtalálták a feketedobozát annak a MiG-29-es vadászgépnek, amely délután zuhant le a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison - közölte a honvédelmi miniszter. Szekeres Imre a helyszínen elmondta: a vezérkari főnök utasítására Tömböl László altábornagy folytatja le a vizsgálatot. Pető István dandártábornok, a kecskeméti bázis parancsnoka arról számolt be, hogy a tapasztalt pilóta légiharc gyakorlására szállt fel, a gép egy emelkedő manőver közben a föld közelében a betonnak ütközött, majd a repülőtér kerítése mellett húzódó 44-es utat súrolva, lezuhant és kigyulladt. Hozzátette: a pilóta időben katapultált; megfigyelésre kórházba vitték. A tábornok azt is elmondta, hogy a vadászrepülőgép műszaki állapotát a közelmúltban ellenőrizték, így géphiba elméletileg nem fordulhatott elő.

Ötpárti egyeztetés

Egyetértettek az MDF helyzetelemzésével és javaslataik céljával a parlamenti pártok képviselői. Erről Dávid Ibolya pártelnök beszélt a Magyar Demokrata Fórum által kezdeményezett ötpárti egyeztetés után. Az adórendszer átalakítását a kormánypártok is szükségesnek nevezték, de az MSZP és az SZDSZ más szempontok alapján módosítana, mint az MDF. Az ellenzéki párt az egyszeri adóamnesztia meghirdetése mellett egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadót, háromkulcsos áfát javasol, valamint az örökösödési adó eltörlését kezdeményezi.Ismételhetnek-e

Újrajelölné Bihari Mihályt és Kukorelli Istvánt alkotmánybírónak a Fidesz. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója az InfoRádióban azt mondta: a két bíró eddigi munkájával szemben senki nem fogalmazott meg szakmai vagy politikai kifogást, újraválasztásukkal pedig biztosítható lenne, hogy 2013-ig a jelenlegi 11 taggal működjön a testület. Gusztos Péter szabad demokrata ügyvivő arról beszélt, hogy pártja továbbra sem támogatja az alkotmánybírák újraválasztását, döntésüknek pedig elvi okai vannak. A jelölőbizottság 3 hét múlva ülésezik újra.

Tervezett tervezet

Egy héten belül elkészíti és átadja a parlamenti pártok frakcióvezetőinek és elnökeinek a félkatonai jellegű szervezetek betiltását célzó törvénymódosító javaslatot az Országos Cigány Önkormányzat. A szervezet azután közölte ezt, hogy egyeztetett a 70 ezer aláírással támogatott kezdeményezésről a parlamenti pártok képviselőivel.

Díjátadás

Budapesten átadták a náci bűnösök 1945 utáni felkutatásáról ismert Simon Wiesenthalról elnevezett díjat. Az első alkalommal odaítélt elismerést Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke, Verő Tamás rabbi és Ráczné Horváth Ágnes, az egri Eszterházy Károly Főiskola politológia tanszékének vezetője vehette át.

Melegvíz nélkül

Csődbe ment a Balatonfűzfői Erőmű Kft., ezért az E.ON Energiaszolgáltató nem biztosítja tovább a gázellátást a cégnek. Majorné Kiss Zsuzsanna, Balatonfűzfő polgármestere közölte: a város gyártelepén mintegy 860 lakás, több közintézmény és vállalati székhely maradt fűtés és melegvíz nélkül. Hozzátette: ugyanez a helyzet az ipartelepen lévő cégekkel is, azok a vállalatok pedig, amelyeknek a gyártási technológiája hőt igényel, leállították a termelést.

Lopták az olajat

100-150 millió forint értékű üzemanyag-lopást derített fel a Nemzeti Nyomozó Iroda. Az intézmény szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője az InfoRádióban azt mondta: a csoport a Mol százhalombattai olajfinomítójának rendező-pályaudvaráról vitt el benzint és gázolajat. Bucsek Gábor hozzátette: a bűncselekményben résztvevő vasutasokat, valamint az orgazdát elfogták, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×