eur:
388.97
usd:
363.22
bux:
68276.24
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Budapesten 6,1 százalékkal drágul a távhődíj

Május elsején 6,1 százalékkal nő a lakossági távfűtés díja Budapesten - mondta az InfoRádiónak a Főtáv Zrt. szóvivője. Egy átlagos számla havonta mintegy 800 forinttal növekedik.

A lakossági hődíj május 1-jétől 6,1 százalékkal nő, így a fogyasztóknak havonta körülbelül 800 forinttal kell majd többet fizetniük. Az alapdíj mértéke nem változik - tájékoztatta az InfoRádiót a Főtáv Zrt. szóvivője.

Az emelés miatt rosszul járnak azok a lakóközösségek, amelyek átálltak a január elején bevezetett új rendszerre: az ő számláikon szereplő összegnek 35 százalékát teszi ki az alapdíj, a fennmaradó 65 százalék pedig a hődíj. A Főtáv Zrt. szóvivője közölte: az új tarifa lényege éppen az volt, hogy a szolgáltató megtakarításra ösztönözze a fogyasztókat.

A hődíj emelkedésének oka, hogy legutóbb április 1-jén emelkedett földgáz ára, 5,9 százalékkal, de drágult a villamos energia is, január óta mintegy 19 százalékkal - fűzte hozzá Balog Róbert.

Tavaly az illetékes főpolgármester-helyettes azt mondta: 2008-ban csökken a távfűtés ára. A Főtáv szóvivője ezzel kapcsolatban közölte: az energia-áremelés mindenkit egyformán érintett, függetlenül attól, hogy mivel fűt. Mivel ez egy kormányzati döntés következménye, a főpolgármester-helyettes nem tudta megakadályozni az áremelést.

Balog Róbert hozzáfűzte: az áremelés a lakossági és közületi fogyasztók esetében részben valóban elmaradt, hiszen az alapdíj nem változott, ráadásul az olyan ügyfelek számláján, akik ingatlanjaik korszerűsítésével energiát tudnak megtakarítani, a korábbinál alacsonyabb összeg szerepelhet.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×