eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A telefonfülkén elhelyezett reklámért is fizetni kell

Közterület-használati díjat kell fizetni a telefonfülkéken elhelyezett hirdetések után a XI. kerületben - mondta ki a napokban a jogerős ítéletet a Fővárosi Bíróság. A döntés precedens értékű, hiszen a fülkéket használó cég a fővárosnak és a többi kerületnek sem fizet ilyen díjat. A fülkereklám ingyenessége néhány éve óriási politikai vitát kavart a fővárosban.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy a bíróság másodfokon, jogerősen igazat adott a XI. kerületi önkormányzatnak abban a vitában, hogy a telefonfülkéken elhelyezett, úgynevezett City Light poszterek után közterület-használati díjat kell fizetni az önkormányzat számára. Molnár Gyula polgármester szerint az alapelv, hogy a közterületen reklámozó cégeknek fizetniük kell.

Molnár Gyula hozzátette: most csak a fizetési kötelezettségéről döntött a bíróság, a díj mértékéről új eljárásban határoz majd a bírói testület.

Az InfoRádió megkereste Somogyi Miklóst, a telefonfülke-reklámhelyeket értékesítő Mediacontact Kft ügyvezető igazgatóját, aki először nyilatkozott, majd nem járult hozzá nyilatkozatának közléséhez.

Egy fülke megváltási díja 5-15 ezer forint

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a Mediacontact a XI. kerületen kívül több kerülettel meg tudott egyezni a fülkékre szóló úgynevezett egyszeri megváltási díjról. Az InfoRádió értesülése szerint az egy fülkére szóló megváltási díj 5 és 15 ezer forint között mozog.

Az InfoRádió megkérdezte a Mediacontact hirdetésfelvételét, ahol érdeklődésre elmondták, hogy egy telefonfülke-hirdetés a Nagykörúton mintegy havi 25-30 ezer forintba kerül. Az úgynevezett rollup forgatótechnika azonban lehetővé teszi, hogy egy felületen több reklám is megjelenjen, így az örökre szóló megváltási díj becslés szerint általában két hét alatt behozta az árát.

2005 elején lett ingyenes

A fülkereklám helyét egy 2005 év eleji fővárosi rendeletmódosítás tette ingyenessé. A módosítás nagy politikai vihart kavart, amelybe két bizottsági elnök is belebukott.

A rendeletet szokatlan módon egy közös koalíciós-ellenzéki előterjesztés korrigálta volna, ám az összpárti akarat is kevés volt végül, mert a reklámokért máig nem kell fizetni helypénzt. Pedig az üzlet nagyságáról sokat elárul Somogyi Miklós akkori, az InfoRádióban tett nyilatkozata, amelyben milliárdos kártérítési perrel fenyegetőzött.

Egy év múlva a főpolgármesteri hivatal szakértői összeállítottak egy anyagot, miszerint a mintegy 500 telefonfülke után egy évre 300 millió forint közterület-használati díjbevétel járt volna Budapestnek. A főváros a reklámok lebontásával fenyegette meg a céget, ám az sem használt.

Endrédy István, az ügyben illetékes városképvédelmi bizottság korábbi, kereszténydemokrata elnöke az InfoRádió kérdésére megerősítette: úgy tudja, hogy azóta sem érkezett a fővároshoz egy fillér helypénz sem a fülkék után. Arra a kérdésre, hogy miért nem korrigálták végül a fülkerendeletet, Endrédy István szó szerint azt mondta: "hosszú folyosók vannak a Városházán, az egyikben szépen elhalt az ügy, ami azóta a Csipkerózsika-álmát alussza".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×