eur:
389.47
usd:
364.22
bux:
68135.36
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Orvosi alapellátás nélkül maradhat az ország"

A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége is támogatja a háziorvosok tömeges szerződésbontását, amennyiben a kormány nem hajlandó kompenzálni a vizitdíj eltörlése miatt kiesett bevételt. Gyenes Géza, a MOSZ elnöke az InfoRádiónak elmondta: ha a tárgyalások az április 15-től számított 45 napon belül nem vezetnek eredményre, több ezer alapellátást végző orvos nyújtja szerződésbontási szándékát az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

A vizitdíj eltörlése miatt kiesett bevétel pótlását követelő orvosok nyilatkozatot tesznek arról, hogy szerződést bontanak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, ha a tárgyalások az egészségügyi kormányzattal nem vezetnek eredményre, s ezeket a nyilatkozatokat a Magyar Orvosi Kamaránál helyezik majd letétbe - mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke.

Gyenes Géza közölte: ha a háziorvosok fele a szerződésbontás mellett dönt, Magyarország akár alapellátás nélkül maradhat.

Amennyiben megfelelő számú nyilatkozat gyűlik össze, a Magyar Orvosi Kamara kész tények elé állítja a kormányt, így próbálva tárgyalásra kényszeríteni azt. Ha nem lesz egyeztetés, a szervezet eljuttatja a szerződésbontásról szóló iratokat az OEP-hez - jelentette ki a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke.

"Horváth Ágnessel nem érdemes tárgyalni"

Gyenes Géza szerint Horváth Ágnes tárcavezetővel nem érdemes tárgyalni, és nemcsak azért, mert április végével lejár a mandátuma. "Egyszerűen nem kompromisszumkész, és nem fogja fel, hogy ez mekkora veszélyt jelent a magyar alapellátásra" - fogalmazott a szövetségi elnök.

A háziorvosok meg fogják érteni, hogy annál kisebb veszély fenyegeti őket, minél többen csatlakoznak a szerződésbontást kilátásba helyezőkhöz, hiszen a kormány éppen ezért lesz kénytelen tárgyalni velük - mutatott rá Gyenes Géza.

"Ez nem zsarolás"

A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke visszautasította azt a felvetést, hogy az alapellátást végző doktorok zsarolják a kormányt. Gyenes Géza hangsúlyozta: az orvosok tisztességesen ellátják a feladatukat, holott valós költségeiknek csupán felét finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

"A doktorok semmi mást nem kérnek, csak, hogy legalább nullára hozzák a finanszírozásukat" - jelentette ki a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, aki elmondta: egy háziorvos bérként ma csak a minimálbér körüli összeghez jut hozzá, és a vele dolgozó nővérnek sem tud közalkalmazotti fizetést adni.

"Vagy fűtünk, világítunk, vagy fizetést adunk; a kettő együtt nem megy" - jegyezte meg Gyenes Géza.

Horváth Ágnes nem aggódik


Az egészségügyi miniszter nem aggódik. Horváth Ágnes úgy véli: lesz háziorvosi ellátás akkor is, ha a gyógyítók tucatjával nyugdíjba vonulnak.

Egyes háziorvosok a napokban döntöttek úgy, hogy nem dolgoznak tovább, ha az egészségügyi tárca nem rendezi a vizitdíj-kompenzáció és az amortizációs támogatás kérdését.


"Elképesztő fenyegetés"

A tárcavezető szerint a Magyar Orvosi Kamara elnöke elképesztő fenyegetést fogalmazott meg. Hozzátette: a háziorvosok először az önkormányzatokkal szerződnek és ilyen alapon kerül hozzájuk az ellátási kötelezettség.

Ha az orvosok felbontják az egészségbiztosítóval a szerződést, akkor automatikusan bomlik az önkormányzatokkal kötött szerződés is. Ebben az esetben az önkormányzatokra száll vissza a területi ellátási kötelezettség.


A tárca nem utasíthatja az önkormányzatokat

A minisztérium nem utasíthatja az önkormányzatokat arra, hogy kivel láttassák el ezt a feladatot. Adott esetben az önkormányzat közalkalmazott orvossal vagy saját intézménnyel biztosíthatja az ellátást. Felvehet más végzettségű orvost is, és előírhatja a képzési kötelezettséget vagy nyugdíjas orvost kis megbízhat a feladat elvégzésével.


Horváth Ágnes mindezt azután mondta, hogy egyeztetett a magánszolgáltatókkal. A jogszabályi változtatásokat tartalmazó javaslatokat az SZDSZ önálló képviselői indítványként már be is nyújtotta a parlamentnek. Ezek lényege, hogy ne attól függjön az egészségbiztosításban a beteg támogatása, hogy hová megy, és hol veszi igénybe az adott szolgáltatást.


Az egyik törvénymódosítás szerint a beteg - számla ellenében - visszakapná a 70 százalékát annak, amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár térítene, függetlenül attól, hogy az adott esetben melyik magánorvoshoz megy. Az állami szolgáltatóknál továbbra is ingyenes lenne ez az ellátás.

A másik javaslat arról szól, hogy amikor orvost választ egy beteg, 30 százalékát kellene megfizetnie annak az összegnek, ami egyébként az ellátásért az egészségbiztosítás felé elszámolható. E mellé az intézmény a finanszírozás teljes összegét megkapná.

Hanganyag: Molnár Anikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×