eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egymást okolják a pártok a parlamenti kudarc miatt

Egymást okolják a pártok amiatt, hogy a parlament tegnap harmadszor is leszavazta a köztársasági elnök ombudsman-jelöltjeit. Az MSZP szerint ők támogatták mindkét jelöltet, a Fidesz szerint viszont a szocialisták hazudnak.

A hétfői plenáris ülésen ismét nem kaptak kétharmados támogatást az államfő ombudsman-jelöltjei. A pártok nem értenek egyet abban, hogy miért nem. Varju László, az MSZP frakcióigazgatója szerint a szocialista párt volt az egyetlen, amelyik mindkét jelöltet támogatta.

"Valóban komoly baj lehet a Fidesz képviselők lelkével. Nem nagyon tudnak elszámolni az előző szavaikkal és a későbbi tetteikkel. Ha nem tömegesen maradnak távol, vagy nem nemmel szavaznak, akkor lett volna esély arra, hogy megválassza a parlament a köztársasági elnök jelöltjeit" - jelentette ki a politikus.

Varju László emlékeztetett: az ülés előtt úgy döntött a frakció, hogy minden képviselőnek kötelező részt vennie a szavazáson, és mindenkinek igennel kell voksolnia.

A számokból azonban kitűnik, hogy ez nem így történt, mivel 172 szocialista képviselő vette fel a szavazólapot, de például Bogdányiné Mészáros Ágnes zöldombudsman-jelölt kevesebb, mint 140 szavazatot kapott.

Répássy: "Az MSZP hazudik"

A Fidesz frakcióigazgatója éppen emiatt állítja, hogy az MSZP hazudik. Répássy Róbert nehezményezte, hogy az MSZP azért támadja az ellenzéki pártot, mert a képviselőik lelkiismeretére bízták, hogyan szavazzanak.

Emlékeztetett, hogy korábban az MSZP is többször rendelt el lelkiismereti szavazást.

A köztársasági elnök leginkább azt kifogásolta a pártoknál, hogy valós indok nélkül utasították el a jelöltjeit. Az InfoRádió kérdésére, miért nem mondják meg, miért szavazott több fideszes képviselő nemmel, Répássy Róbert azt mondta, az indoklás értelmezhetetlen ebben az esetben.

"Egy személyi döntésnél, titkos szavazásnál nem lehet minden képviselőtől elvárni, hogy indokolja, miért szavazott. Ez nem realizálható egyrészt a titkos szavazás miatt, másrészt azért, mert személyi kérdésekben nincs helye vitának. Ezért az indoklás értelmezhetetlen" - hangsúlyozta.

A Fidesz egyébként támogatja azt az ombudsmani kérést, hogy legyenek nyilvánosak a frakciószabályzatok. Répássy Róbert kifejtette, bár szigorúbban veszik ez után a szabályzatot, de eddig is érvényben volt, hogy levonnak a képviselő tiszteletdíjából, ha hiányzik a szavazások harmadáról, kritikus témájú voksolás esetén pedig 50 ezer forintos büntetést kell a képviselőnek fizetnie, ha megsérti a frakciófegyelmet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×