INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Behajtási korlátozás: jobb lesz-e a fővárosi levegő?

Infostart / InfoRádió
Hatályba lépett a behajtási korlátozás Budapesten a 12 tonnásnál nagyobb tehergépjárművekre, amelyek mostantól csak néhány kijelölt tranzitútvonalon közlekedhetnek ingyenesen. A szigorítástól a városháza a levegőminőség javulását várja.

A rendeletet kidolgozó Parking Kft. vezetője az InfoRádióban azt mondta: a szabályozás lényege, hogy Budapesten 12 tonnás össztömeg-korlátozás lépett érvénybe, ezért a fővárosba behajtó, 12 tonnánál nehezebb tehergépjárművekre behajtási engedélyt kell kérni, és meg kell fizetni utánuk a hatósági díjat, kivéve, ha nem hajtanak le a kijelölt tranzitútvonalakról.

Gyarmati Zoltán közölte: az ingyenesen használható tranzitútvonalat úgy jelölték ki a közlekedési mérnökök, hogy a jelenleg legsűrűbben használt utak - például a Hungária vagy a Róbert Károly körút - megmaradnak a következő lépcsőig, az M0-ás keleti szektor átadásáig.

A mérnökeink úgy gondolják, hogy nem lesz jelentős forgalomváltozás ezeken a területeken, míg a tranzitútvonalnak nem minősülő szakaszokon a forgalom jelentős csökkenését várják - tette hozzá a szakember.

Kérdésre válaszolva Gyarmati Zoltán kijelentette: a budai oldalon az eddigi tranzitútvonalak jelentős részét megszüntették. Ilyen a budai rakpart, amely most már nem megközelíthető engedély, illetve hatósági díjfizetés nélkül.

Azt várjuk ettől az intézkedéstől, hogy a jövőben sokkal kevesebb tehergépjármű mozog majd a fővárosban - fűzte hozzá a Parking Kft. vezetője.

A rendelet tartalmazza azt is, hogy az eddigi díj egyes teherautók esetében a tízszeresére növekszik, a többletkiadás elérheti az évi fél millió forintot is. A tavaly decemberben elfogadott rendelet első lépcsőben a belváros számos pontjáról kitiltotta a teherautókat, a meglévő korlátozásokat pedig tovább szigorította, a levegőminőség javítása érdekében.

A szabályozás ellen korábban a fuvarozók szervezetei, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége is tiltakozott, részben arra hivatkozva, hogy a fuvarozók kisebb, de több teherautót használnak majd, így javulás helyett romlik majd a levegőminőség.

Hanganyag: Tenczer Gábor

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk