eur:
401.23
usd:
364.19
bux:
72720.89
2024. október 3. csütörtök Helga

Az Oscarhoz közelít a thriller - a nap legfontosabb hírei

A következő hetekben alakítják ki álláspontjukat a köztársasági elnök új ombudsmanjelöltjeiről a parlamenti pártok frakciói. A képviselőcsoportok ezt azután közölték, hogy Sólyom László bejelentette: a jövő nemzedékek ombudsmanjának Fülöp Sándor jogászt, adatvédelmi biztosnak Zombor Ferenc ügyvédet jelöli.

Az államfőnek azért kellett újra jelölteket állítania, mert tavaly decemberben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának posztjára jelölt Nagy Boldizsár és az újra adatvédelmi ombudsmannak jelölt Péterfalvi Attila nem kapta meg a szükséges támogatást a parlamentben.

Újabb gumigyár épül

Üzemet létesít Magyarországon az Apollo Tyres indiai gumiabroncsgyár - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő az Új-Delhiben folytatott tárgyalásai után.

Az 1975-ben alapított vállalat napi tízezer gumiabroncsot állít elő, éves bevétele meghaladja az egymilliárd dollárt.

Gyurcsány Ferenc a beruházás nagyságával összefüggésben közölte: a beruházó évente 7 millió gumiabroncs gyártását tervezi; a beruházás a gyöngyösi ipari parkban valósul meg, 300 millió euró értékben és összesen 1.500 munkahelyet teremt.

Új fideszes testület jött létre

Befektetői konzultációs tanács létrehozásáról döntött a Fidesz elnöksége; a testületet Orbán Viktor pártelnök javaslatára Járai Zsigmond volt jegybankelnök vezeti.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke az InfoRádióban közölte: az egykori pénzügyminisztertől azt várják, hogy kapcsolatot tartson külföldi tőkebefektetőkkel, konzultáljon és ötleteket gyűjtsön beruházási lehetőségekre.

Hozzátette: a tanács létrehozásával is szeretnék ráirányítani a kormány figyelmét arra, hogy gazdaságpolitikája megbukott.

Nőtt az álláskeresők száma

December végén 6 százalékkal volt nagyobb a regisztrált álláskeresők száma az egy hónappal korábbihoz képest.

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal közölte: a hónap végén mintegy 445 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, ez a korábbi év hasonló időszakához képest 10 százalékos emelkedés. A tájékoztatás szerint a tartósan álláskeresők aránya az összes regisztrált között meghaladta a 30 százalékot.

Országos influenzajárvány

Országos méretű influenzajárvány alakult ki Magyarországon - közölte az országos tisztifőorvos. Falus Ferenc elmondta: az elmúlt héten 30 ezer beteget regisztráltak és hétről-hétre megkétszereződik az influenzás megbetegedések száma.

A legtöbb beteg a Közép-Magyarországi Régióban, Fejér és Komárom-Esztergom megyében fordult orvoshoz; több kórházban látogatási tilalmat rendeltek el. Nem sokkal korábban az ÁNTSZ arról számolt be, hogy a járvány márciusig is elhúzódhat.

Új körözési toplista

Egy új, Top 100-as országos körözési listát állított össze a rendőrség; ebben a legkeresettebb személyekről bővebb adatokat és információkat is közölnek.

Kökényesi Antal, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója elmondta: az új körözési listát a bűncselekmény súlya, sorozatjellege, valamint a többszörös körözések száma alapján a megyei főkapitányságok javaslataiból állították össze. Az új lista csütörtökön kerül fel a rendőrség internetes oldalára.

Ismét eredménytelen a Fradi-pályázat

Érvényes, de eredménytelen volt az FTC Üllői úti ingatlanára kiírt újabb, ötödik pályázat.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közölte: a tenderre két ajánlattevő jelentkezett, de az egyik a pályázati dokumentációt sem vásárolta meg, míg a másik jelentkező vételár-ajánlata a kiírásban meghatározott limitárnál körülbelül 1 milliárd forinttal alacsonyabb volt és olyan feltételeket támasztott, amelyeket a pályázat nem tett lehetővé.

Megszüntették a nyomozást a Múzeum körúti erőszak ügyében

Jogerősen megszüntették a nyomozást a Múzeum körúti nemi erőszak ügyében - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Varga Gergely azután beszélt erről, hogy a vádhatóság elutasította az ügyben a sértett és védője által benyújtott panaszokat. A Budapesti Nyomozó Ügyészség december elején szüntette meg az eljárást az ügyben meggyanúsított 5 rendőr ellen.

A nyomozás azután indult, hogy a 19 éves E. Zsanett azt állította: május 4-én a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol közülük ketten - a három másik járőr jelenlétében - megerőszakolták.

Közel-keleti békemegállapodást szeretne Bush

Az amerikai elnök azt szeretné, ha még az idén létrejönne az izraeli-palesztin békemegállapodás. George Bush erről Egyiptomban, közel-keleti körútjának utolsó állomásán beszélt.

Az amerikai elnök Szíriát és Iránt ismét arra szólította fel, hogy ne avatkozzanak bele a libanoni belpolitikába és tegyenek meg mindent az iraki erőszak megfékezéséért.

Az Oscar közelében a Csapda

Bekerült az Oscar-díjra esélyes legjobb kilenc idegennyelvű film közé a Csapda című, szerb-német-magyar koprodukcióban készült alkotás. Az öt jelöltet jövő kedden hirdetik ki Los Angelesben. A Magyar Filmunió közlése szerint Srdan Golubovic szerb rendező thrillere a Kántor László vezette Új Budapest Filmstúdió részvételével készült.

Címlapról ajánljuk

A lakhatást és a jelentős bérnövekedést segítő programot indít a kormány

Három újabb gazdaságélénkítő programról, a GYSEV magyar kézbe vételéről, a Magyarország elleni újabb uniós eljárásról, az Airbnb-tilalom lehetőségeiről, Orbán Viktor olaszországi látogatásáról és az új Nemzeti Galériáról is beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

Egész Európa beleremeg abba, amit most az UniCredit pénzügyi zsenijei művelnek

2007 óta nem látott Európa akkora határon átnyúló bankfelvásárlást, amekkora az olasz UniCredit és a német Commerzbank fúziójából összejöhet. A piaci manőverek sorozatát igénylő kísérlet mögött a felvásárlások nagymestere, a kontinens egyik legtekintélyesebb befektetési bankára áll: Andrea Orcel, az UniCredit vezérigazgatója (címlapképünkön).  Vezényletével az olasz bankcsoport teheti meg az első lépést a szétaprózódott, és ezért globális versenyhátránnyá vált európai bankrendszer piaci integrációja felé. A labda most az EU pénzügyi intézményrendszerének oldalán pattog: a teljes német politikai elittel szembefordulva kellene hitet tennie a tőke szabad áramlása és az egységes(ülő) bankpiac mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×