eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Drasztikusan drágul az áram január elsejétől

Nagyjából tíz százalékkal drágul a lakossági áram ára január elsejétől. A nagyobb fogyasztók ennél drasztikusabb áremelésre számíthatnak.

A 2008. január elsejétől teljes egészében liberalizált magyar árampiacon 2008 az átmenet éve lesz, a lakosság és a nagyon kis fogyasztók számra 10 százalék alatti, de kilenc százalék fölötti áremeléssel - mondta Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára.

A közintézmények általában 15-20 százalék közötti áremelkedésre számíthatnak januártól, míg a vállalkozások számára döntően 15-30 százalékkal lesz magasabb az áram ára, mint 2007-ben - tette hozzá.

A lakosság számára megmarad a tömbtarifa, így az áremelés egységes lesz - mondta Felsmann Balázs.

Az intézmények és vállalkozások esetében nagy lehet az áremelkedés mértékében az eltérés. Egy most lejáró, három évvel korábban alacsony áron megkötött szerződés esetében, döntően az energia árának emelkedése miatt, drasztikusan magasabb lehet az új szerződéses ár - magyarázta a szakállamtitkár.

Felsmann Balázs annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a kereskedők megfelelő árú terméket tudnak kínálni a közintézményeknek - kórházaknak, oktatási intézményeknek, önkormányzatoknak - a fogyasztási profiljuk alapján.

Mind a három tulajdonosi körhöz - E.ON, RWE, Electricité de France - tartozó áramszolgáltatók megkérték a szükséges energiahivatali engedélyeket, ami biztosítja, hogy senki ne maradjon áram nélkül. Ugyanakkor mindenkinek lehetősége lesz a piacon a legjobb ajánlatot elfogadni.

A szakállamtitkár bejelentette, hogy pénteken lezárult a piacnyitás jogszabályi előkészítése; az alacsonyabb szintű jogszabályokat a kormányfő, illetve a gazdasági és közlekedési miniszter pénteken aláírja, illetve aláírta.

A villamosenergia törvény június 25-i meghozatala óta eltelt időszak "a markáns, előremutató viták időszaka volt" - mondta Felsmann Balázs.

Hozzátette: a piaci szereplők eltérő érdekei ellenére vállalható kompromisszumok születtek. Szavai szerint "kielégítő a szabályozás, amely alkalmas arra, hogy a piac megfelelő módon elindulhasson, és 2008-ban csak finomhangolásra legyen szükség".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×